Recept dana: Pohovana palenta iz bakinog kuvara - može se jesti i topla i hladna, kao obrok ili kao predjelo

11.08.2022

05:25

0

Autor: D. R.

Bakini recepti su uvek garancija za savršen obrok

Recept dana: Pohovana palenta iz bakinog kuvara - može se jesti i topla i hladna, kao obrok ili kao predjelo
297918225_432627498882866_1919498610970875420_n - Copyright Printscreen/Instagram, slatkadomacica

Pohovana jela retko ko ne voli, a poh u kombinaciji sa palentom može biti obrok, prilog ili predjelo. 

Pohovana palenta ima zanimljiv i blag ukus, može da se jede i topla i hladna, a uz neki umak biće savršena.

Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete staviti po svom ukusu, pa je odlično jelo i za ljubitelje eksperimentisanja.

Od količine namirnica navedenih u receptu dobićete 20 komada, pa ako ne pripremate hranu za više ljudi, slobodno možete sve smanjiti za duplo, jer palenta ipak zasiti.

Ko voli palentu i poh, zna šta mu je činiti.

Sastojci:

Palenta:

  • 500 g palente
  • 1,5 l vode
  • 1 puna kašičica soli ili po ukusu
  • 100 g rendanog parmezana
  • biber po ukusu
  • ostali začini takođe po ukusu
  • kockica putera za podmazivanje kalupa
Pexels
 

Za pohovanje:

  • 3 jaja
  • malo soli
  • oko 100 g brašna
  • oko 200 g prezli
  • ulje za prženje

Još:

  • grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru


Priprema:

U šerpu sipajte vodu i so i ostavite da provri. Kada provri dodajte palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešajte da se ne bi stvorile grudvice pa dodajte parmezan i biber i sjedinite.

Smesu zatim prebacite u pravougaonu tepsiju (33x23 cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnajte je. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.

Ohlađenu palentu isecite na 20 kockica. Jaja posolite i umutite viljuškom, pripremite brašno i prezle.

Svaku kockicu uvaljajte sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržite u malo dubljem ulju, isprženu palentu stavite na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.

Servirajte uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike