Recept dana: Humus

13.11.2020

07:08 >> 15:19

0

Autor: Z. A.

Ukusan i zdrav namaz za vrhunski početak dana

Recept dana: Humus
Copyright Pixabay

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka, namaz, umak ili pasta pripremljena od leblebija i tahinija, a obično se jede uz pita hleb, tortilje ili tostirani hleb. Humusa nije popularan zbog fenomenalnog ukusa, već i zbog velike hranljive vrednosti.

Naime, leblebije su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti, a bogate su proteinima, pa je humus posebno omiljen među vegetarijancima i veganima. Poznato je da su leblebije efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a uz to regulišu nivo šećera u krvi. S druge strane, tahini je pun masti, uglavnom nezsićenih, i kalorija, ali i proteinima i kalcijumom. Beli luk i sok od limuna su puni antioksidanasa koji smanjuju oksidativni stres u telu. Oni takođe jačaju imunitet i bore se protiv bakterija i virusa. Humus sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino-kiselina, kao i triptofan i tirozin zaslužne za dobar i kvalitetan san i bolje raspoloženje.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Panna cotta

Sastojci:

  • 300 g leblebija (kuvane ili sirove)
  • 1-3 čena belog luka (zavisi koliko ga volite )
  • oko 1 dl maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • so
  • 1 puna kašika tahinija (susam pasta)

Priprema

1. Ukoliko imate nekuvane leblebije, potopite ih uveče u vodu, a narednog dana kuvajte ih do sat vremena. Kuvane leblebije (ili one iz konzerve) ubacite u blender i sameljite ga.

2. Dodajte polovinu belog luka, pa opet uključite blender. Potom ubacite tahini, so, ulje i limun, ali ne dodajte odmah sve. Dodajte najpre manju količinu limuna ili tahinija, pa na pola pripreme probajte. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, dodajte još. Bolje je dodati naknadno više začina nego prezačiniti.

3. Dok meljete leblebije, dolivajte pomalo hladne vode.

4. Namaz preručite u neku teglicu ili plastičnu kutiju, držite ga u frižideru i možete da ga koristite dva-tri dana. Ukoliko ga jede samo jedna osoba u domaćinstvu, prepolovite mere. Ovaj fantastični namaz odličan je i zdrav za doručak uz hleb koji inače jedete.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike