Sušeni paradajz je veoma popularan, ali skup. Evo kako da ga osušite na suncu, najbolje na haubi automobila

06.08.2022

12:11

0

Autor: Z. A.

Sušeni paradajz jepostao veliki hit u gastronomiji, posebno onaj iz ulja. A odličan je za hleb, namaze, jela, za sendviče…

Sušeni paradajz je veoma popularan, ali skup. Evo kako da ga osušite na suncu, najbolje na haubi automobila
Sušeni paradajz - Copyright Profimedia

Mađutim, skup je i ne može da se kupi baš u svakoj prodavnici, zato je važno misliti na vreme i spremiti zalihe za zimu.

Sušeni paradajz baš može da obogati jela, a stvarno ga nije teško napraviti i dobar je početak za pripremu zimnice.

Sušeni paradajz možete držati u teglicama sa uljem ili čuvati sušen. Na pijacama je sad puno paradajza, pa razmislite da ga iskoristite na nov način.

Možete ga sušiti na suncu, u rerni ili u dehidratoru (ako ga imate).

Potreban vam je zreli paradajz, ali ne i previše mekan (njega ostavite za sos ili sok). Dužina sušenja i količina koju ćete dobiti zavisi od toga koliko je paradajz mekan i vodenast.
Obično se od dva kilograma paradajza dobije oko dve šolje suvog paradajza.

Ukoliko ga pripremate na suncu, hauba automobila je najbolje mesto – naravno, pre toga treba da  je obložite papirom. Kada birate paradajz, izbegavajte mekanije vrste, ali možete upotrebiti čak i čeri paradajz.
Priprema paradajza

Paradajz prepolovite i ako ima nekih flekica i oštećenja, uklonite ih. Ukoliko paradajz ima mnogo semenki najbolje je da ih uklonite, pa paradajz podelite na četiri dela.
Paradajz možete pre sušenja posuti sa malo soli i začina (bosiljak, origano ili majčina dušica).

Profimedia
 
Sušenje u rerni (uf, ovo nam se ne dopada)

Rernu zagrejete na 65 stepeni. Stavite paradajz na rešetku za pečenje (ali ispod stavite papir za pečenje ukoliko sok iz paradajza bude kapao). Možete i staviti komadiće na tepsiju, na papir za pečenje, ali ga onda morate često okretati da bi se jednako osušio sa svih strana. E, sada ide nezgodan deo. Kada zatvorite rernu komadići paradajza se na ovaj način trebaju sušiti od 10 do 20 sati (trebate ih proveravati povremeno). Ako želite da ubrzate proces rernu možete pojačati na 90 stepeni, ali ih onda morate paziti češće.

Profimedia
 
Na automobilu

Pratite prognozu i kada najave vreli talas, onda je vreme za vaš projekat s paradajzom. Poslužite se haubom automobila ili nekog drugog vozila (pazite samo da vam vozač ne odveze paradajz). Papir za pečenje stavite na haubu, pa rasporedite komadiće paradajza. Pokrijte ih gazom. Ostavite ih ujutro i držite do naveče. Unesite je noću u kuću, pa ponovo iznesite sledeći dan. Biće vam potrebna samo dva dana jakog sunca.

Gotovi su kada su na dodir poput grožđica iz vrećice, poput komadića kože crvene boje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi (oko 20 do 30 minuta), pa ih pakujte u plastične vrećice i dobro zatvorite. Najbolje su vakuumske vrećice (istisnite i višak vazduha).
Profimedia
 

U zamrzivaču mogu da stoje i do 12 meseci, a u frižideru nekoliko sedmica.
Ukoliko ih želite služiti sa uljem, samo ih dan pre potopite u maslinovo ulje (vruću vodu ili vino), dodajte začine i ostavite u frižideru preko noći, piše lifepressmagazin.com.

Odlično idu kao preliv za svinjetinu, sa svežom mocarelom, sa pečenim patlidžanom, krem sirom, sa omletom, u supama i gulašima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike