Sezona je mladih krompirića - kako da ih odaberete i pripremite na najbolji mogući način

10.06.2022

12:45

0

Autor: Z.A.S.

Tanka i hrskava kora, u kombinaciji sa slatkim ukusom ih čini neodoljivima

Sezona je mladih krompirića - kako da ih odaberete i pripremite na najbolji mogući način
Mladi krompirići 4 - Copyright Profimedia

Ako spadate u one koji vole krompir, onda se kladimo da mlade krompiriće obožavate. A ko ih ne bi voleo kad su toliko sočni i slatki. Ukoliko ste se nekada zapitali zbog čega je to tako i zašto su ukusniji od običnog krompira, stvar je u tome da njihov šećer još uvek nije postao skrob.

Običan krompir je jako ukusan kada ga ispržimo, ali ono zbog čega mlade krompiriće obožavamo, pored fantastičnog ukusa, jeste i tanka i hrskava kora.

Njihova sezona traje od aprila do jula, pa verujemo da se upravo u tom periodu on često nađe na mnogim trpezama. Istini za volju, zgodan je za pripremu.

Pixabay
 

Mladi krompirići se brzo prže, a osim na klasičan način, možete ih peći i u rerni i kombinovati sa raznim sosovima. Mogućnosti su razne.

A kako da odaberete najbolje mlade krompiriće?

Prilikom kupovine, uvek birajte one koji su čvrsti i bez oštećenja. Ono što takođe treba da znate jeste da oni mladi krompirići koji nisu oprani mogu duže da stoje a da se ne pokvare. Ovo će vam biti od značaja ukoliko ne planirate odmah da ih pripremite, ili planirate da kupite veću količinu.

Takođe, nema potrebe da ljuštite mlade krompiriće, već, ako baš želite da ih očistite, to možete da uradite tako što ćete ih obrisati grubljom stranom sunđera ili žicom za pranje sudova.

Pixabay
 

Priprema

Ukoliko planirate da napravite salatu od mladih kuvanih krompirića, obavezno ih kuvajte u posoljenoj vodi, a nakon što voda bude provrela, ostavite ih u njoj oko 10-ak minuta, odnosno sve dok ne budu postali mekani, a zatim ih izvadite i procedite. Da bi što bolje upili ukuse, prelivom za salatu ih prelijte odmah nakon kuvanja.

Pixabay
 

Pored toga, mlade krompiriće možete peći i u rerni, a preukusni su i kada se isprže u dubokom ulju. Pre termičke obrade ih samo operite i obavezno dobro osušite krpom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike