Kako se pravilno čuva krompir? Da ne bi proklijao i da bi što duže ostao dobar, potrebno je da se pridržavate ovih pravila

30.05.2022

12:24

0

Luk i krompir nikada nemojte držati u neposrednoj blizini

Kako se pravilno čuva krompir? Da ne bi proklijao i da bi što duže ostao dobar, potrebno je da se pridržavate ovih pravila
Ilustracija - Copyright Pexels

Krompir je mnogima od nas jedna od omiljenih namirnica. Odlično ide u i uz mnoga jela, a sastavni je deo i nekih tradicionalnih recepata. Zapravo, teško da bismo mogli da zamislimo ishranu bez krompira, bilo da ga jedemo uz meso, grašak, ili pak u kombinaciji sa paprikama.

Dobra stvar kod krompira jeste ta što može dugo da stoji. Ukoliko ga pravilno čuvamo, može da traje mesecima, a ključna stvar jeste da stoji na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Pexels
 

Špajz je idealno mesto za čuvanje krompira, a možete da ga držite u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi. Da bi što duže ostao dobar, potrebno je da ga čuvate u dobro provetrenoj prostoriji i da pazite da nikako ne bude izložen sunčevoj svetlosti.

Zašto?

Naime, kada krompir dobije previše sunčevog svetla, on proizvodi otrovni sastav - solanin, koji može da ga učini gorkim, nejestivim, a potencijalno izaziva i mučninu. Sa druge strane, bez obzira na to što je potrebno da krompir držimo na hladnom mestu, frižider nikako nije dobar izbor. Osim što je previše hladan za krompir, držanjem krompira u frižideru, u njemu se povećava količina šećera i podstiče se proizvodnja štetne hemikalije akrilamid.

Profimedia
 

Takođe, krompir i luk nikada ne treba čuvati zajedno, jer će luk krompiru, ukoliko se nalazi u neposrednoj blizini, ubrzati proces klijanja. Dakle, ukoliko krompir i luk čuvate u istoj prostoriji, pobrinite se da između njih uvek bude dovoljno mesta.


BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike