Recept dana: Užička komplet lepinja jede se prstima i zaliva jogurtom

26.02.2021

07:08 >> 07:32

0

Autor: Z. A.

Ne morate na Zlatibor

Recept dana: Užička komplet lepinja jede se prstima i zaliva jogurtom
Copyright Facebook: Roštilj Tara

Gastronomski hedonistički užitak koji potiče iz Užica i okoline zove se komplet lepinja. Užička lepinja ili lepinja sa sve lokalni je specijalitet Zlatiborskog okruga, odnosno specijalitet zapadne Srbije velike kalorijske vrednosti, a čiji je glavni sastojak pretop.

Pretop, moca, moča ili soft dobija se tako što se sakuplja mast od pečenja jagnjeta i praseta, pa se onda pomeša i ostavi da se ohladi. Za dobijanje originalnog pretopa potrebno je da se peče celo jagnje ili prase u odgovarajućoj peći, takozvanoj furuni.

Bitno je da kajmak bude star, po mogućstvu zlatiborski ili užički, jer je važno da se tokom pečenja otopi.

Komplet lepinja se tradicionalno jede prstima i danas, obično prvo „poklopac“, koji se može kidati u parčiće i umakati u sredinu a nakon toga preći na ostatak, ili po želji. U današnje vreme uz komplet lepinju se uzima i jogurt, zbog njene velike kalorijske vrednosti. Postoje razne varijacije, pa se komplet lepinja pravi i sa mnogo većim pogačama ili se pravi kao torta, lepinja na sprat i sl.

Sastojci:

  • 1 lepinja od oko 10-15 cm u prečniku
  • 2-3 pune kašike pretopa
  • 1 jaje
  • 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari)

Priprema

1. Ako nemate pretop, nemate ni komplet lepinju! Bez pretopa možete napraviti samo lepinju sa kajmakom i jajima. Pretop se uzima iz pečenjare, tačnije sa pleha na kojem se nakupljala mast tokom pečenja, bilo koje vrste mesa, mada, uglavnom od svinjskog. Pretop je veoma slan, tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.

2. Odsecite gornji deo lepinje. Lepinja ne treba da bude isečena na polovinu, nego da taj gornji deo posluži kao poklopac.

3. U veći deo lepinje, ako je potrebno izvadite sredinu, stavite kajmak i jaje, promešajte i samo malo umočite onaj manji deo i stavite pored većeg dela u tepsiju. Postupak ponovite za svaku lepinju koliko god da ih spremate.

4. Lepinje pecite u rerni zagrejanoj na 220-250 °C oko 10 minuta, a to zavisi od toga da li volite žitkiju sredinu ili volite da korica lepinje bude baš reš-pečena. U svakom slučaju, sredina tj. kajmak i jaja ne treba da budu prepečeni, dovoljno je da se sve samo malo zapeče, tek toliko da jaje ne ostane baš sasvim živo.

5. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite onim manjim, gornjim delom lepinje. Taj gornji, krckavi deo lepinje treba da vam posluži za umakanje u rastopljenu sredinu sa kajmakom, jajima i pretopom. Najbolje je da pečenu komplet lepinju, pre nego što je iznesete na sto, ostavite par minuta da malo odmori, tj. da se malo prohladi kako ne bi bila previše vrela.

6. Idealni prilog uz ovo jelo je jogurt ili kiselo mleko, još ako je domaće…

Bon appetit!

možete da pripremite i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike