Zbog greške koju svi pravimo, voće i povrće brže istruli u frižideru

13.02.2022

13:09

0

Da li brinete o rasporedu namirnica?

Zbog greške koju svi pravimo, voće i povrće brže istruli u frižideru
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon obavljene kupovine, hranu, najčešće, odlažemo u frižider.

Međutim, često se dogodi da voće i povrće koje smo kupili sveže, posle samo nekoliko dana stajanja u frižideru, istruli.

Ukoliko vam se ovo često događa, nešto definitivno ne radite kako treba.

Da li ste ikada pomislili da je problem u rasporedu?

Naime, mnoge namirnice, poput sveže ubranog voća i povrća, sadrže u sebi etilen (biljni hormon koji je zadužen za proces sazrevanja). Vremenom dolazi do otpuštanja etilena iz voća i povrća koji može da ugrozi namirnice koje se nalaze pored njih.

Pixabay
 

U namirnice koje ispuštaju etilen ubrajaju se banane, paradajz, avokado, breskve, kruške, ali i mladi luk. Namirnice koje su osetljive na etilen su jabuke, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, krompir i paprike. Vodite računa da namirnice iz prve i iz druge grupe ne stavljate na iste police u frižideru ili jednu do druge.

Držite ih odvojeno kako etilen ne bi prešao na drugo voće ili povrće i kako ono ne bi prevremeno počelo da truli, promenilo boju ili počelo čudno da miriše.

Pixabay
 

Takođe, namirnice koje imaju veoma mali udeo etilena su jagode, citrusno voće, kao i grožđe. S obzirom da one u sebi sadrže najmanje količine etilena, ne predstavljaju preveliku opasnost za drugo voće i povrće. Ipak, i njih bi trebalo da držite odvojeno ako želite da vam i druge namirnice ostanu sveže posle stajanja u frižideru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike