Recept dana: Breskvice – starinski zalogajčići velike sentimentalne vrednosti
Bukvalno nestaju čim ih zagrizete
Breskvice po starinskom receptu ne mame samo izgledom i time što podsećaju na predivno voće već i ukusom jer se pune voćnim džemom.
Iako iziskuju više truda za pripremu, nijednog sladokusca to neće pokolebati.
Nezaobilazan su deo svih ovala sa sitnim kolačima, ali i vikend poslastice.
Posebnu im se raduju najmlađi, a nestaju u tren oka, u zalogaju.
Sastojci:
Za testo
- 4 jajeta
- 250 ml ulja
- 100 ml mleka
- 200 g šećera u prahu
- 600 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- kora od limuna
- prstohvat soli
Za fil
- 300 g džema od kajsija
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike ruma
- mrvice od izdubljenih breskvica
Za dekoraciju
- crvena i žuta boja za kolače
- kristal šećer
Priprema:
1. U dublju posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa onda i prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena.
2. Kada testo izvadite, isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće. Trudite se da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite prostor jer će narasti u toku pečenja.
3. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla. Još tople pečene biskvite pažljivo izdubiti tankim nožićem.
Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve.
4. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ucedite i potom uvaljajte u šećer.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari