Proverite sad i mirni ste celog leta: Za samo 15 minuta saznajte da li je klimi u autu potreban servis

01.06.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Otkrijte zašto je redovno održavanje klima-uređaja u vozilu važno za optimalno hlađenje

Proverite sad i mirni ste celog leta: Za samo 15 minuta saznajte da li je klimi u autu potreban servis
Copyright Profimedia

Ako već sada, na proleće, ne želite da dočekate leto u kolima na visokim temperaturama, proverite u kakvom je stanju klima-uređaj u vašem automobilu. Provera i servisiranje neće oduzeti mnogo vremena, jer je postupak prilično jednostavan.

Proces servisiranja klima-uređaja

Na automobil je povezan uređaj koji iz sistema za klimatizaciju izvlači rashladni gas i ulje iz kompresora, zatim usisava sistem, čisti ga od vlage i nakupljene prljavštine i dopunjava odgovarajućom količinom tečnosti.

Reč je o uobičajenom servisiranju klima uređaja, koje traje oko petnaest minuta i vrši se mašinski. Nakon povezivanja sistema niskog i visokog pritiska, u bazu podataka uređaja unosi se proizvođač, model vozila, motor i godina proizvodnje, a zatim se podešava vreme usisavanja i potrebna količina tečnosti.

Freepik
 

 

Zašto je redovno servisiranje važno?

U sistem se uvek vraća 10 ml ulja više od pronađene količine, ali ne više od toga, jer vozači često ne servisiraju klima-uređaj na vreme, već samo kada primete probleme sa hlađenjem. Ako se ulje zgusne i počne da se lepi za zidove, može se samo delimično izvući prilikom servisiranja.

Dodavanje previše ulja može izazvati previsok pritisak u sistemu, što može dovesti do problema. Zato je važno redovno servisirati klima uređaj, preporučuje se jednom godišnje, dok za neke modele može biti dovoljno jednom u dve godine, u zavisnosti od starosti vozila.

Čišćenje ventilacionog sistema

Osim samog klima uređaja, pametno je servisirati i ventilacioni sistem. Tokom ovog procesa, filter se pregleda i po potrebi zamenjuje novim, a ventilacija se dezinfikuje. Antialergijski sprej ili pena se ubrizgava u ventilacionu kutiju, a zatim ga ventilator izbacuje kroz isparivač klima uređaja, čisteći ga od prašine.

Profimedia
 

 

Problemi s cirkulacijom

Po završetku servisa, uređaj će pokrenuti kontrolu i izmeriti pritisak. Ako je sve u redu, vozač je miran do sledećeg servisa. Međutim, problemi kao što su previsok pritisak mogu ukazivati na lošu cirkulaciju kroz sistem, često zbog problema sa sušačem vazduha.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike