Nije šala: Pet najopasnijih pesama za slušanje tokom vožnje zbog kojih jače stiskate papučicu za gas

02.05.2024

17:21

0

Autor: K. O.

Znamo i koje su idealne za vožnju

Nije šala: Pet najopasnijih pesama za slušanje tokom vožnje zbog kojih jače stiskate papučicu za gas
Copyright Freepik

Da li vi možete da zamislite vožnju bez muzike. Ako ste od onih koji čim sednu za volan, puštaju radio, onda bi trebalo da razmislite šta slušate dok vozite.

U suštini, slušanje pesama obično pozitivno utiče na vožnju. Neki tvrde da ih muzika održava budnima i koncentrisanima, dok drugi kažu da im smeta.

Činjenica je da postoje pesme koje nam prijaju, ali i neke koje smetaju.

Šta čini pesmu bezbednom za slušanje i pevušenje tokom vožnje? Kako je sastavljena lista opasnih pesama? Šta još utiče na našu bezbednost?

Šta pesmu čini bezbednom

Postoje brojna istraživanja na ovu temu. Iako nemamo svi isti muzički ukus, postoje neke pesme koje jednostavno podstiču da damo gas do daske. Zašto? Spotify je nedavno dozvolio analiziranje najslušanijih pesama s njihove platforme.

Analiza je obuhvatala tempo i energiju pesme. Tempo je brzina i izražava se u bitovima po minutu (BPM). Energija se odnosi na intenzitet pesme – koliko je bučna, glasna i agresivna. Do kakvog su zaključka došli?

Rezultati istraživanja pokazuju da pesme čiji je tempo veći od 120 BPM nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje. Muzika koja je "bučna", bržeg tempa i koja vam povećava broj otkucaja u minutu je takozvana smrtonosna kombinacija, prenosi Market blog.

Profimedia
 

Brži tempo podstiče vozača da ubrza, kako bi se prilagodio tempu pesme. Osim toga, brz tempo utiče na to da se više fokusiramo na muziku nego na put. U nekim anketama koje su sprovedene, vozači su i sami rekli da uz neke pesme ugrozili bezbednost jer su razvili brzinu, kršili saobraćajne propise, pa čak i kasno počeli da koče. Zato, bilo da muziku slušate na radiju ili puštate svoju listu, kada primetite da vam koncentracija opada, promenite pesmu.

S obzirom na to da je muzika tesno povezana sa emocijama, pesme koje vas podsećaju na neke loše situacije ili čine veoma srećnim mogu smanjiti koncentraciju. Kao što brz tempo može biti opasan, ništa manje opasan nije ni veoma spor tempo. Pesme koje smiruju, usporavaju otkucaje srca, nisu bezbedne za vožnju.

Optimalan tempo pesme bi trebao biti od 60 – 100 BPM.

Ovo su pesme idealnog tempa:

  • "7 Rings" – Ariana Grande (70 BPM)
  • "Halo" – Beyonce (80 BPM)
  • "Under the Bridge" – Red Hot Chili Peppers (85 BPM)
  • "Sober" – Pink (91 BPM)
Freepik
 

Pored tempa i energije, da bi vam pesma prijala u vožnji, treba biti jasne strukture, ritma, harmonije, stihova i refrena. Struktura takvih pesama je logična i može se pretpostaviti šta sledi. Stihovi su razumljivi, a refreni lako pamtljivi, te vam neće odvlačiti pažnju toliko da postanete opasni za volanom i za sebe i za druge učesnike u saobraćaju.

Lista pesama koje nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje:

  • "American Idiot" – Green Day (189 BPM)
  • "Don't Let Me Down" – The Chainsmokers (160 BPM)
  • "The Greatest Show" – Hugh Jackman (158 BPM)
  • "Castle on the Hill" – Ed Sheeran (135 BPM)
  • "One Kiss" – Calvin Harris & Dua Lipa (124 BPM)

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike