Kako pumpa "zna" da je vaš rezervoar na automobilu pun?

25.03.2024

17:17

0

Autor: K. O.

Kako tačno funkcioniše Venturijev efekat?

Kako pumpa "zna" da je vaš rezervoar na automobilu pun?
Točenje goriva - Copyright Freepik

Otišli ste da sipate gorivo na benzinskoj pumpi, a kada je vaš automobil napunjen do vrha pištolj je stao. Ako ste se pitali kako to funkcioniše, za početak treba da znate da pumpa za gorivo ima ugrađen mehanizam koji omogućava automatsko isključivanje kada je rezervoar pun.

Ovaj mehanizam funkcioniše zahvaljujući Venturijevom efektu, koji je prikazan u video snimku objavljenom od strane jutjubera koji se zove Stiv Mould.

U video snimku se može videti poprečni presek mlaznice pumpe za gorivo, što omogućava sagledavanje unutrašnjeg funkcionisanja. Mould je takođe napravio nekoliko modela kako bi bolje ilustrovao svaki deo pumpe.

Jedna od ključnih komponenti pumpe je "Venturijev senzor", koji je mala rupa koja koristi Venturijev efekat. Ovaj senzor je zapravo fluidni mehanički senzor, a Venturijev efekat se koristi za stvaranje smanjenja pritiska kada vazduh prolazi kroz suženi deo cevi. To dovodi do usisavanja tečnosti ispod sebe, što rezultira automatskim isključivanjem pumpe kada je rezervoar goriva pun.

Ovaj mehanizam omogućava efikasno i tačno punjenje rezervoara gorivom na benzinskoj pumpi, čime se osigurava sigurnost i praktičnost prilikom točenja goriva, pišu Nezavisne.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike