Zašto je potrebno da razmislimo da li želimo automatski menjač?

11.04.2024

15:11

0

Autor: K. B.

Razmatranje izbora između ručnog i automatskog menjača može biti ključno pri kupovini novog automobila

Zašto je potrebno da razmislimo da li želimo automatski menjač?
Copyright Profimedia

Automatski menjač je složen inženjerski deo automobila koji je veoma komplikovan i skup. Nije reč samo o delovima od kojih se automatski menjač sastoji - a oni su zaista veoma precizno izrađeni - već je izazov i programirati elektroniku koja će uskladiti rad motora i menjača, prilagoditi automatsku funkciju karakteristikama motora i rešiti brojne tehničke detalje kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način.

Automatski menjač je izuzetno poželjan. Pre svega, automobil sa takvim menjačem je neuporedivo lakše voziti, posebno u gradskim gužvama. Činjenica da vozač ne mora da razmišlja o složenoj sinhronizaciji pokreta obe noge na spojci i gasu, ili desne ruke na ručici menjača, oduševljava mnoge vozače koji nisu baš entuzijastični.

Profimedia

 

Prednosti automatskog menjača

Na skupim automobilima, automatski menjač je fenomenalna stvar. Osećaj kako "mercedes" lako i sigurno prolazi kroz devet stepeni prenosa ili uživanje u sportskoj vožnji "Audijevim" tiptronicom zaista je nešto posebno. Današnji automatski menjači troše manje goriva u poređenju sa automobilima sa manuelnim menjačem jer uvek biraju najpovoljniji režim rada motora.

Mane automatskog menjača

Međutim, automatski menjači imaju i svoje mane. Samo skupi automobili imaju kvalitetne automatske menjače, jer je njihova proizvodnja veoma skupa. Automobili sa jeftinijim menjačima često imaju problema poput sporog odaziva ili nepreciznih prebacivanja stepena prenosa. Osim toga, automatski menjači zahtevaju redovno održavanje, što može dodatno povećati troškove održavanja. Vozač takođe gubi potpunu kontrolu nad promenom brzina, što može umanjiti osećaj povezanosti sa vozilom i smanjiti uživanje u vožnji.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike