Produžite vek svom autu: Prepoznajte signale da je neophodno da promenite ulje u automatskom menjaču

23.11.2023

18:07

0

Autor: V. I.

Redovnom zamenom ulja poboljšavaju se performanse menjača kao i efikasnost u vožnji

Produžite vek svom autu: Prepoznajte signale da je neophodno da promenite ulje u automatskom menjaču
Copyright Profimedia

Automatski menjači sve su prisutniji u novijim automobilima, ne samo u onima sa snažnim motorima. Zbog toga, održavanje, servisiranje i popravke ovih menjača postaju sve važnija tema. Sa sve većim brojem vozila opremljenih automatskim menjačima, briga o njima postaje ključna kako bismo osigurali dugotrajan rad i optimalne performanse vozila.

Zamena ulja automatskog menjača spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu kako biste osigurali dug vek trajanja vašeg vozila. Razmatranje kilometraže kada treba izvršiti zamenu ulja u automatskom menjaču zavisi od nekoliko faktora.

Profimedia
 

Rutinska zamena

Uobičajeno je pridržavati se preporuka proizvođača automobila koje su navedene u uputstvu za korisnike. Većina proizvođača preporučuje zamenu ulja u automatskom menjaču na intervalima između 40.000 i 60.000 kilometara. Međutim, ovo može varirati u zavisnosti od modela automobila, tipa ulja koje koristite i vaših vozačkih navika.

Ako se često vozite u uslovima sa teškim opterećenjem, kao što su česte vožnje po brdovitom terenu ili vuča teretnih prikolica, preporučljivo je skratiti ove intervale i razmotriti zamenu ulja na 30.000 do 40.000 kilometara. S druge strane, ako većinu vremena vozite u normalnim uslovima, možete razmotriti produženje intervala na 60.000 do 80.000 kilometara.

Znakovi da je vreme za zamenu

Postoje neki znakovi i simptomi koje možete primetiti, a koji ukazuju na potrebu zamene ulja u automatskom menjaču. Evo nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju:

Promene u boji i mirisu ulja: Ako primetite da ulje u automatskom menjaču ima tamniju boju ili neugodan miris, to može ukazivati na kontaminaciju ulja ili prisustvo taloga. Ovo je signal da je vreme za zamenu ulja.

Problemi s menjanjem brzina: Ako primetite neobično teške ili neravnomerne promene brzina, to može biti znak problema sa automatskim menjačem. Ponekad je uzrok loše kvaliteta ulja, a zamena ulja može poboljšati performanse menjača.

Bučan menjač: Ako primetite neobjašnjive zvuke poput lupkanja ili bruji tokom vožnje, to može biti znak da su delovi unutar menjača izloženi trenju zbog nedostatka podmazivanja. Zamena ulja može pomoći u smanjenju ovih buka.

Povećana potrošnja goriva: Ako primetite neočekivano povećanje potrošnje goriva, to može ukazivati na smanjenje efikasnosti menjača. Redovna zamena ulja može pomoći u održavanju optimalnih performansi i smanjenju potrošnje goriva.

Osećaj trzaja tokom vožnje: Ako osetite trzanje, posebno prilikom promene brzina, to može ukazivati na probleme u automatskom menjaču. Zamena ulja može poboljšati glatkoću vožnje.

Osvetljenje lampica upozorenja: Ako se upali lampica na instrument tabli koja ukazuje na probleme sa menjačem, trebalo bi odmah posetiti servis kako bi se dijagnostikovalo o kakvom problemu je reč. Ovo može uključivati i potrebu za zamjenom ulja.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike