Zbog jedne greške vozači drastično smanjuju životni vek ulja i rizikuju ozbiljno oštećenje motora (VIDEO)

22.03.2024

15:54

0

Autor: K. O.

Na ovu opasnost upozorio je poznati mehaničar

Zbog jedne greške vozači drastično smanjuju životni vek ulja i rizikuju ozbiljno oštećenje motora (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Freepik

Vlasnici automobila sa motorima koje pokreću benzin i dizel mogu ozbiljno ugroziti svoja vozila ako naprave ovu grešku kada sednu za volan.

Vodeći mehaničar Skoti Kilmer naglasio je da bi vozači mogli da smanje životni vek ulja u svom automobilu jednostavnim ostavljanjem automobila da radi u praznom hodu.

Upozorio je da ostavljanje upaljenog motora može dovesti do toga da vodena para nema kuda da izađe. Ona tada ostaje zaglavljena u motoru, što ubrzava trošenje ulja.

"Kada sagoreva benzin, koji je zapravo ugljenik i vodonik, jedan od nusproizvoda je vodena para. Zato kada ujutro upalite auto, često ćete videti kako izlazi voda. To je normalno, to je proizvod sagorevanja benzina u zemljinoj atmosferi", objasnio je Skoti na svom YouTube kanalu.

"Kada auto radi u praznom hodu, puno te vode jednostavno ostaje u motoru i ulju. Ali kada vozite auto-putem brzinom od 112 kilometara na sat, postaje vruće, duva vetar i sve to isparava", dodao je.

"U praznom hodu smanjuje se životni vek ulja. Ako vozite 112 kilometara na sat na auto-putu, možete promeniti ulje svakih 16.000 kilometara ako želite", otkrio je automehaničar.

Osim što ćete naštetiti motoru, takođe možete prekršiti zakon, piše Express.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike