Važno je i doba dana: Stručnjak objasnio kada je najbolje da točite gorivo da biste najviše uštedeli

29.01.2024

16:02

0

Autor: K. O.

Mala promena navika može da vam pomogne da uštedite

Važno je i doba dana: Stručnjak objasnio kada je najbolje da točite gorivo da biste najviše uštedeli
Točenje goriva - Copyright Freepik

Postoji mnogo sitnica koje menjaju stvari. Ako vam ranije nije bilo važno da li ste se na pumpu zaputili rano ujutru ili u podne, posle ovog teksta ćete dobro razmisliti.

Stručnjak Martin Luis tvrdi da bi vlasnici benzinaca i dizelaša mogli da uštede na pumpi za gorivo malom promenom svojih vozačkih navika.

Prema rečima stručnjaka za uštedu novca, možda je moguće uštedeti na troškovima benzina i dizela jednostavnim točenjem goriva u rezervoar automobila ranije tokom dana.

On je otkrio dok je čitao pisma stručnih prodavaca na svom BBC Martin Levis podcastu.

Finansijski guru je priznao da je „čuo ovaj savet ranije“ pre nego što ga je preneo u eter.

Čitajući pismo slušateljke po imenu Paula, Martin je rekao: „Naučio sam dok sam radio na benzinskoj pumpi da je odlična ideja posetiti benzinsku pumpu rano ujutru i kasno uveče kada je napolju hladno.

„I istina je, hladnije gorivo ima veću gustinu. U stvari, litar hladnog benzina ili dizela će težiti više od litra toplog.

„Pošto gorivo plaćate po zapremini, a ne po težini, ima smisla da sipate ujutru i unosite više goriva po istoj ceni jer ima više goriva u istom litru. Pa kad je hladno, onda sipajte."

Unsplash
 

Consumer Reports testirao je ovu tvrdnju još 2008. godine.

Međutim, otkrili su da promena temperature kasnije u toku dana ima malu razliku u količini goriva koju su dobili.

Prema njihovim nalazima, razlika od 15 stepeni Farenhajta (oko 10 stepeni Celzijusa) rezultirala je blagim povećanjem od jednog procenta u ispumpanoj zapremini. Ali, to bi bio slučaj samo ako se benzin meša u hladnijim uslovima, što obično nije slučaj.

Umesto toga, gorivo se drži u velikim podzemnim rezervoarima koji su više nego sposobni da ga malo zagreju pre nego što se proda.

Pa, iako je razlika zaista mala, da je skoro i nema, s obzirom na cene goriva na pumpama, mi ćemo pribeći i ovom triku, piše Express.co.uk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike