Da li znate da gorivo ima rok trajanja? Evo koliko dugo benzin i dizel mogu da stoje u rezervoaru

07.11.2023

16:11

0

Autor: K. O.

Nakon određenog perioda polako gubi svojstva, a postaje i potencijalna opasnost za automobil

Da li znate da gorivo ima rok trajanja? Evo koliko dugo benzin i dizel mogu da stoje u rezervoaru
Copyright Profimedia

Da li spadate među ljude koji misle da gorivo može da stoji neograničeno? Ili vam se dogodilo da vam automobil mesecima stoji na parkingu ili u garaži sa gorivom u rezervoaru?

Onda je važno da znate da gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebalo da obratimo pažnju kako ne bi došlo do problema sa automobilom.

Benzin i dizel ne bi smeli da budu u rezervoaru duže od dva do tri meseca, jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor.

U biodizelu, s kojim se meša dizelsko gorivo, ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu da stvaraju muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sistema dovoda goriva.

Kako se gorivo pravilno čuva?

Takođe, važno je napomenuti da rok trajanja goriva u velikoj meri može da zavisi od uslova u kojima se gorivo čuva, u kakvim posudama (kanisterima, buradima, rezervoarima automobila…), koliko su te posude čvrsto zatvorene, pri kojoj temperaturi se čuvaju.

AP/Godofredo A. Vásquez
 

Ukoliko se benzin nalazi u namenskom kanisteru za gorivo sa čepom koji ne dozvoljava isparavanje i prodor vazduha, benzin može da „izdrži“ i do šest meseci ili čak do godinu dana. To u velikoj meri zavisi i od temperature na kojoj se čuva.

Na primer, britanski RAC (Royal Automobile Club – nešto poput našeg AMSS) kaže da benzin može da traje šest meseci ako je propisno uskladišten.

Konkretno, ukoliko je u čvrsto zatvorenom kanisteru na 20 stepeni celzijusa, tad može šest meseci. Ali ako je na temperaturi od 30 stepeni celzijusa, onda je to samo tri meseca, prenosi Revija Hak.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike