Ovo su dva najbrža načina da uništite svoj menjač (VIDEO)

08.03.2023

14:21

0

Autor: K. O.

Tehnike vožnje koje će vas skupo koštati

Ovo su dva najbrža načina da uništite svoj menjač (VIDEO)
Menjač automobila - Copyright Profimedia

Sigurno ste videli brojne zanimljive trikove za vožnju što u filmovima, što na Jutjub kanalima. Ipak, možda ne bi trebalo da ih isprobavate na svojim četvorotočkašima jer vožnja kao iz filma "Fast And Furious" ima ozbiljne posledice po vaš četvorotočkaš.

Pogotovo je takva vožnja problematična za menjač jer može da izazove njegov loš rad i ogromne troškove servisiranja.

Postoje dve osnovne tehnike vožnje koje često spominju ljudi koji voze ulične trke, a ono o čemu ne govore su posledice koje one ostavljaju na trajnost prenosa snage, a obe navodno pospešuju ubrzanje automobila.

Tehnika "no-lift shifting" bazira se na izmeni stepena prenosa ručnog menjača bez upotrebe spojke. Takvim stilom vožnje vozač zapravo zahteva da sinhroni u menjaču odrade posao za koji nisu namenjeni, a to je usklađivanje brzine rotacije točkova i brzine rotacije menjača.

Pixabay
 

Druga tehnika je "power shifting". Naime, dok automobil ubrzava, a vozač drži papučicu gasa u krajnjem položaju, svi sklopovi prenosa snage su usklađeni brzinom obrtaja. Ali ako vozač pritisne papučicu kvačila dok istovremeno i dalje drži papučicu gasa u krajnjem položaju, brzina rotacije motora naglo raste, a brzina rotacije svih komponenti prenosa se smanjuje. Ubacivanjem ručice menjača u viši stepen prenosa sinhroni su pod izuzetno velikim opterećenjem, jer su brzine rotacije motora i sklopova sistema prenosa različite, a pod najvećim opterećenjem je kvačilo, koje naglo mora nadoknaditi tu razliku, pišu Automobili.hr.

U tom slučaju dolazi ili do gubitka prijanjanja guma ili do proklizavanja. U svakom slučaju takav stil izmene stepena prenosa drastično smanjuje trajnost svih sklopova.

Ako vas zanima detaljno objašnjenje ovih tehnika vožnje i izmene stepena prenosa pogledajte video poznatog YouTube kanala Engineering Explained.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike