Saveti za sigurnu vožnju po nevremenu: Sprečite akvaplaning, opasno proklizavanje po kiši

21.09.2023

17:30

0

Autor: V. I.

Kada je na putu puno vode, povećava se rizik od proklizavanja poznatog kao akvaplaning jer se gubi kontakt s tlom, pa čak i kontrola nad vozilom

Saveti za sigurnu vožnju po nevremenu: Sprečite akvaplaning, opasno proklizavanje po kiši
Copyright Profimedia

 

U kišnim danima koji su bili česti tokoma leta, a najavljeni su i za jesen pred nama, neretko se na putu stvaraju duboke bare, što stvara rizik od proklizavanja, poznatog kao akvaplaning.

Kako dolazi do akvaplaninga

Da ne bi došlo do problema s autom pri proklizavanju, najvažnije je da umete da prepoznate i ispravno reagujete. Do klizanja dolazi kada se između kolovoza i gume nakupi tanak sloj vode od najmanje 2,5 milimetara.

Koji su znaci proklizavanja

Znaci akvaplaninga su pre svega brže okretanje pogonskih točkova, glasnija buka motora, odnosno nagli porast broja obrtaja motora, lagano i neefikasno upravljanje i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Profimedia
 

 

Šta da preduzmete ako vam auto prokliza

Ni u kom slučaju nemojte da paničite, već se potrudite da ostanite prisebni. Izbegavajte jak pritisak na kočnicu. Polako otpustite pedalu za gas, držite volan u položaju pre klizanja i pratite situaciju. Ako ste vozili manjom brzinom, točkovi će povratiti prianjanje, a vi ćete uspostaviti opet kontrolu nad svojim vozilom. Veoma je bitno da ne okrećete naglo volan čak i ukoliko kola  klize ka ivici puta. 

Kvalitet guma takođe bitan

Kvalitetne gume sa dovoljno dubokim žljebovima su takođe bitne jer ako su istrošene, slabije će raspršiti vodu, što povećava verovatnoću proklizavanja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike