Velike promene na tržištu polovnih automobila: Cene skočile za skoro 50%, ali padaju poslednjih meseci

22.08.2023

16:16

0

Među automobilima koji su doživeli najveće skokove cena su Honda Civic i Toyota RAV4, sa povećanjem cena od 41%, odnosno 46%.

Velike promene na tržištu polovnih automobila: Cene skočile za skoro 50%, ali padaju poslednjih meseci
Ilustracija - Copyright Pixabay

Tržište polovnih automobila doživelo je značajne promene od 2019. godine, sa porastom cena i pređenih kilometara na vozilima, prema istraživanju sajta iSeeCars. Podaci iz SAD-a ukazuju na rast cena polovnjaka za gotovo polovinu, odnosno 47,7%.

Prema istom izvoru, pređeni kilometri na polovnim automobilima takođe su značajno porasli, sa većinom vozila beležeći povećanje od 46% u protekle četiri godine.

Među automobilima koji su doživeli najveće skokove cena su Honda Civic i Toyota RAV4, sa povećanjem cena od 41%, odnosno 46%. Takođe, modeli kao što su Ford F-150, Chevrolet Silverado i Ram 1500 su zabeležili rast cena od 30% do 50% u istom periodu.

Revija Hrvatskog autokluba (HAK) navodi da je prosečna cena polovnih automobila porasla sa 23.351 američkih dolara na 34.491 američkih dolara tokom poslednje četiri godine. Sprovedeno istraživanje je obuhvatilo više od 10,8 miliona polovnih vozila starosti između jedne i pet godina. Ove promene na tržištu deo su uticaja različitih globalnih događaja, uključujući pandemiju koronavirusa, nedostatak čipova i inflaciju.

Međutim, najnovije istraživanje sajta iSeeCars ukazuje na blagi pad cena polovnih automobila. U periodu od septembra 2022. do marta 2023. zabeležen je pad cena od 4,7%, dok je pad u odnosu na prethodnu godinu iznosio 8,7%. Ovi podaci ukazuju na promenljivu prirodu tržišta polovnih automobila u poslednje vreme.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike