Novitet u "Tojoti": Električni automobili ubuduće će imati simulator ručnog menjača

16.06.2023

17:24

0

Do sada su neki proizvođači, kao što su Dodge i Abarth, eksperimentisali sa lažnim zvukovima motora na električnim modelima, ali je Tojota otišla korak dalje

Novitet u "Tojoti": Električni automobili ubuduće će imati simulator ručnog menjača
Ilustracija - Copyright Profimedia

Buduće električne "Tojote" će imati simulator ručnog menjača, ali i sve ono što vožnju auta sa ručnim menjačem čini toliko posebnim.

"Tojota" je prošle godine prikazala simulator manuelnog menjača na prototipu Lexusa, a tada se govorilo da bi mogao da bude komercijalizovan na nekim budućim modelima japanskog giganta.

Sada je poznato da će "Tojota" to zaista učiniti i "začiniti" sistem simuliranim zvukom rada motora, kao i samim promenama stepena prenosa.

Takav električni automobil ima pedalu kvačila i ručicu menjača, a sistem ide toliko daleko da nudi iskustvo vožnje automobila sa ručnim menjačem, uključujući simulirane efekte ako se kvačilo ne pritisne na vreme ili ubaci u pogrešnu "brzinu".

Sve ovo treba da obezbedi poseban osećaj vožnje, a samim tim i komparativne prednosti "Tojote"u odnosu na konkurenciju.

Tekero Jato, predsednik odeljenja za proizvodnju novih BEV vozila, otkrio je na nedavnoj prezentaciji kada će se to dogoditi. Naime, manuelni menjači za, kako kažu u "Tojoti", "vau" osećaj vožnje, na tržište će stići 2026. godine.

Podsećamo i da su do sada neki proizvođači, kao što su Dodge i Abarth eksperimentisali sa lažnim zvukovima motora na električnim modelima, ali je "Tojota" otišla korak dalje.

Krajnji rezultat bi trebalo da bude iskustvo vožnje veoma slično automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike