Upozorenje: Ostavljanje deteta u automobilu na samo 10 minuta može imati fatalne posledice - oštećenje mozga i termalne povrede

04.07.2023

17:15

0

Autor: K. B.

Nikada ne ostavljajte dete samo u automobilu

Upozorenje: Ostavljanje deteta u automobilu na samo 10 minuta može imati fatalne posledice - oštećenje mozga i termalne povrede
Copyright Freepik

Čak i ostavljanje deteta u automobilu na samo deset minuta tokom visokih temperatura može imati fatalne posledice. Deca su posebno podložna toplotnom udaru, jer unutrašnja temperatura u vozilu može biti čak i do 20 stepeni viša od spoljne temperature, što može rezultirati opekotinama i oštećenjem mozga, prenosi Glas Srpske.

" Važno je napomenuti da postoji značajna razlika između odojčeta i malo starijeg deteta kada su u pitanju simptomi toplotnog udara. Starija deca (oko tri ili četiri godine) mogu se žaliti na glavobolju, imati crveno lice i gubitak interesovanja za igru. Sa druge strane, kod odojčadi možete primetiti da su plačljiva, neraspoložena, a težina pelene će biti manja jer unose manje tečnosti. Zbog njihove loše raspoloženosti, dete može preći u mirno stanje ili san ", doktorka Dijana Koščica objašnjava.

Toplotni udar je ozbiljan medicinski hitan slučaj koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Visoke temperature unutar automobila mogu imati pogubne posledice po dete, uključujući oštećenje mozga, dehidraciju, promene u radu srca i respiratornog sistema, pa čak i smrtni ishod.

Freepik
 

Kako biste zaštitili svoje dete, uvek se uverite da dete ne ostavljate samo u vozilu, čak ni na kratko vreme. Niti jedan posao ili obaveza ne može biti važniji od bezbednosti vašeg deteta. Uvek proverite da li ste poneli dete sa sobom prilikom napuštanja vozila.

Takođe je važno da se edukujete o simptomima toplotnog udara kod dece i znate kako pravilno reagovati u takvoj situaciji. Ako primetite simptome toplotnog udara kod deteta, odmah ga iznesite iz automobila na hladno mesto, osvežite ga vodom, pozovite hitnu pomoć i pružite mu prvu pomoć u skladu sa instrukcijama stručnjaka.

Zapamtite, sigurnost vašeg deteta je na prvom mestu, pa nemojte nikada rizikovati ostavljanjem deteta samo u zagrejanom automobilu, čak ni na nekoliko minuta.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike