Za bezbednu vožnju: Osam stavki koje treba da čekirate pre polaska na put automobilom

20.07.2023

17:17

0

Autor: K. O.

Da vas vaš verni pratilac ne izneveri kad ne treba

Za bezbednu vožnju: Osam stavki koje treba da čekirate pre polaska na put automobilom
Copyright Freepik

Svi razmišljamo o odmoru ili barem o nekom vikend begu iz grada. Ako na željenu destinaciju planirate da idete automobilom, najvažnije je da vas vaše vozilo ne izneveri negde usput.

Zato nije loše da uradite provere pre nego što krenete na put. A obavezno čekirajte sledećih osam stavki:

Tečnost u automobilu

Proverite nivo ulja u motoru, vodu u hladnjaku, ulje za kočnice, tečnost za vetrobransko staklo. Sve navedeno vrlo je važno kako bi izbegli nepotreban kvar.

Takođe, važno je proveriti nivo tečnosti spojnice i ulje servo-upravljača.

Ukoliko ne možete sami i ne možete da se snađete sa uputstvom, obratite se majstoru.

Pritisak u gumama

Proverite pritisak vazduha u gumama. Trebalo bi da je upisan u priručniku automobila, a postoji i nalepnica na delu gde se zatvaraju vozačeva vrata, pa vrlo lako možete proveriti tu informaciju. Pritisak koji je naznačen za pojedine delove automobila ne sme da se prekorači.

Takođe, ne zaboravite da proverite pritisak u rezervnoj gumi, odnosno da li je potpuno ispravna. Često zanemarena, ali značajna provera koja će u pravo vreme spasiti situaciju.

Pixabay
 

Ulje u motoru

Ukoliko je vreme za redovnu zamenu, to i uradite pre puta. Duži put će odraditi dodatan pritisak na vaš automobil, stoga dodavanje ulja na sopstvenu odgovornost možda i nije najsrećnije rešenje jer tek promena celokupnog ulja pomera mulj koji se stvori tokom rada motora.
Svakako promenom ulja, menjajte i filter.

Kvalitet guma

Proverite svoje gume i koliko su gume potrošene. Duža putovanja iziskuju veću potrošnju stoga budite sigurni koliko su vaše gume istrošene, kako prilikom zagrevanja ne bi došlo do pucanja ili tolike istrošenosti koja bi vas mogla koštati glave jer automobil neće stati na vreme prilikom kočenja.

Filter vazduha

Dobar protok vazduha u motoru poboljšava performanse i efikasnost vozila. Često zaboravljena stavka jest i vazduh u kabini automobila, a filter se retko proverava na servisu.

Čistoća automobila

Barem dobro očistite staklene površine na vašem automobilu kako bi osigurali najbolju vidljivost. Takođe, proverite metlice brisača i zamenite ih ako je potrebno kako bi put bio prijatniji i bezbrižniji.

Profimedia
 

Svetla

Svakako proverite svetla i ostale signalne funkcije na vašem automobilu. Sedite u automobil i uključite sve, a neko neka gleda da li sva svetla i pokazivači rade. Budite sigurni da su vam rezervne lampice uvek u automobilu. Nije na odmet ni provera visine prednjih svetala, što je od izuzetne važnosti za vidljivost noću, pogotovo na neosvetljenim putevima.

Oprema za hitne slučajeve

Pobrinite se da imate svu opremu za hitne slučajeve, te da sve radi ispravno.

Takođe, prvu pomoć, aparat za gašenje požara koji će poslužiti u najgorem slučaju. Obavezno nosite reflektujući prsluk u vanrednim situacijama, prilikom zadržavanja pored puta ili na putu, pišu Automobili.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike