Suluda saobraćajna pravila: Zabranjeno voziti prljav automobil, sa povezom preko očiju, ali i crni automobil nedeljom

13.07.2023

17:17

0

Autor: K. O.

Šta sve može da vas snađe na putevima širom sveta

Suluda saobraćajna pravila: Zabranjeno voziti prljav automobil, sa povezom preko očiju, ali i crni automobil nedeljom
Vozač i suvozač - Copyright Freepik

Vreme je odmora, pa ljudi više i češće putuju u druge zemlje. Svakako je dobro raspitati se o saobraćajnim pravilima zemlje u koju odlazite, pa čak i onih u kojima ste samo u tranzitu.

I dok je u većini slučajeva dovoljno poštovati sva standardna saobraćajna pravila, postoje neka za koja sigurno niste čuli, a deluju i pomalo suludo.

U sledećim zemljama važe ova saobraćajna pravila:

Rusija

Saobraćajni policajac u Rusiji može metodom slobodne procene da odredi kaznu za prljav automobil u saobraćaju, a posebnu pažnju pritom posvećuju čistoći registarskih tablica.

Singapur

Skoro sav gradski saobraćaj u Singapuru je koncipiran tako da su vozila i pešaci fizički odvojeni različitim trasama. Sigurnost pešaka tamošnjim vlastima je na prvom mestu pa rizikuju kaznu svi koji se automobilom približe pešaku na udaljenost manju od 50 metara.

Južnoafrička Republika

U Južnoafričkoj Republici, kao uostalom i u skoro celoj Africi, sasvim je normalno da se na putevima pojave divlje životinje. U tom slučaju potrebno je da značajno smanjite brzinu, na najviše 10 km/h. Ponekad čak i da stanete kako bi životinje mogle nesmetano da prođu. U suprotnom se rizikuje ozbiljna novčana kazna.

Youtube/The National Desk
 

Španija

Zabranjena je vožnja u papučama, cipelama s visokom potpeticom, te japankama. U slučaju da vozač nema adekvatnu obuću, rizikuje kaznu od 200 evra (391,69 KM). Svi koji koriste dioptrijske naočare u svakom trenutku u automobilu moraju imati rezervne.

Tajland

Nudisti žao nam je, ali dokle god ste za volanom morate biti potpuno obučeni. Tamošnji policajci ne tolerišu ni vožnju bez majice, a kamo li kompletnu golotinju.

Nemačka

Na brojnim deonicama autobana nema ograničenja brzine, pa je samim tim i sigurnost svih učesnika u saobraćaju značajno ugrožena ako ostanete bez goriva. Kazna za to je paprena.

Freepik
 

Kolorado – SAD

Jedan od prastarih saobraćajnih propisa zabranjuje vožnju crnog automobila nedeljom. Ali, predstavnici zakona u praksi ne sprovode ovaj zakon, jer su svesni njegove apsurdnosti.

Finska

Ukoliko udarite divlju životinju morate to odmah prijaviti policiji. U slučaju bega s mesta nesreće policija šalje kaznu.

Ontario – Kanada

Prema tamošnjem zakonu svaki taksista može odbiti da u svoj automobil primi putnika s lošim zadahom.

Alabama – SAD

Zvuči neverovatno, ali jedan član tamošnjeg Zakona o sigurnosti saobraćaja zabranjuje vožnju s povezom na očima.

Francuska

Ako putujete Francuskom služeći se navigacijskim sistemom koji ima mogućnost upozorenja na ograničenja brzine i pozicije fiksnih radara za kontrolu brzine kretanja, rizikujete mogućnost gubitka vozačke dozvole, pa čak i zaplenu automobila.

AP Photo/Gillian Flaccus
 

Danska

Prema tamošnjem zakonu pre pokretanja vozila dužni ste da proverite prostor ispod automobila kako bi se uverili da nema deteta koje je zaspalo, štiteći se od sunca ili kiše.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike