Saveti za bezbednu vožnju na visokim temperaturama: Šta morate a šta ne smete da uradite

10.07.2023

17:16

0

Autor: I.K.

Preporuke za vožnju u putničkom automobilu u letnjim uslovima

Saveti za bezbednu vožnju na visokim temperaturama: Šta morate a šta ne smete da uradite
Copyright Profimedia

Sezona je godišnjih odmora i dok se svi unapred raduju planiranom putovanju, malo ko razmišlja o tome da visoke letnje temperature ne pogoduju vožnji.

Statistika je neumoljiva i kaže da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava upravo leti i to najčešće u julu, avgustu i septembru.

Zato, da bismo putovali bezbedno, važno je da se pridržavamo saveta za vožnju u letnjim uslovima.

1. Ne ulazite u automobil koji je stajao na suncu, obavezno otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik. Tako ćete provetriti i za neki stepen rashladiti vazduh u automobilu.  preporučuje Batut.

2. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje. 

3. Pravite pauze tokom vožnje: u toku vožnje po visokim temperaturama i putovanjem na dužim relacijama potrebno je da se prave pauze u vožnji na svaka 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje. 

4. Velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite

5. Na put nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima. 

6. Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40 stepeni ako je napolju 25, a ako je napolju 35, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. 

Profimedia
 

U slučaju pregrejavanja kod dece može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice. Zato je važno prepoznati njegove simptome: razdražljivost, malaksalost, pospanost, dezorijentisanost, povećana temperatura, povraćanje, konvulzije, nesvestica. 

Ako primetite neki od simptoma pregrevanja, važno je reagovati odmah - dete odmah sklonite iz pregrejanog automobila, idite u hladovinu, raskomotite dete, kvasite ga vodom, rashladite ga, stavite mu obloge na vrat, prepone i pod pazuh, dajte mu tečnost - po nekoliko gutljaja na svakih petnaestak minuta. Nakon pružene prve pomoći odvedite ga u najbližu zdravstvenu ustanovu! 

7. Vodite računa ako prevozite kućnog ljubimca – ni njih nikada ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike