Alternativa litijumu - so: Solucija za baterije električnih vozila

09.06.2023

20:12

0

Autor: K. B.

Očekuje se da solarna baterija na bazi natrijuma preuzme značajan deo tržišta i zameni 272.000 tona litijuma do 2035. godine

Alternativa litijumu - so: Solucija za baterije električnih vozila
Električni automobil - Copyright Pixabay

Traži se alternativa za skupi litijum, čije vađenje nije samo skupo, već i ekološki neodrživo, naročito kada je u pitanju imidž električnih vozila.

Prema BloombergNEF, proizvođači automobila sve više istražuju baterije na bazi soli ili natrijuma. Očekuje se da solarna baterija na bazi natrijuma zauzme značajan deo tržišta i da do 2035. godine zameni 272.000 tona litijuma, čime bi činila oko 7 odsto ukupnog tržišta.

Pixabay
 

Međutim, ukoliko dođe do dugoročne nestašice litijuma, ove projekcije bi mogle biti značajno promenjene, kako navodi Revijahak.

Natrijum je privlačan izvor jer se nalazi u kamenoj soli i slanoj vodi širom sveta, ali do sada su performanse baterija na bazi natrijuma bile neizvesne.

Lansiranje jeftinih električnih vozila zasnovanih na baterijama na bazi natrijuma u Kini moglo bi biti prekretnica za ovu tehnologiju.

U ekstremnom scenariju, ukoliko proizvodnja litijuma ne uspe da isprati rast potrošnje sa sledećom generacijom baterija, zamena natrijumom bi mogla smanjiti ukupnu potražnju za litijumom za 37 odsto, što je ekvivalentno 1,4 miliona tona, do 2035. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike