Da li automobili na visokim temperaturama imaju slabije performanse?

06.06.2023

10:52

0

Autor: K. O.

Ni vašem automobilu velike vrućine ne prijaju

Da li automobili na visokim temperaturama imaju slabije performanse?
Copyright Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Nije samo ljudima teško kada temperatura leti skoči. Ni vaš automobil nije oduševljen visokim temperaturama, tačnije, smetaju mu svi temperaturni ekstremi.

Zimi je potrebno više vremena da svi fluidi i delovi u motoru postignu radnu temperaturu, pa zbog toga raste potrošnja goriva. A šta se sa vašim automobilom dešava leti?

Iako tokom vrućina automobil nema problema sa postizanjem radne temperature, ima sa efikasnošću motora, odnosno postizanjem snage.

Motori se oslanjaju na tačno određeni odnos vazduha i goriva kako bi radili efikasno. Previše ili premalo goriva predstavlja problem, a ECU (upravljačka jedinica motora) prati količinu i kvalitet vazduha koji ulazi u usis i prilagođava gorivo.

Kako je hladan vazduh gušći od toplog, to znači da motor leti usisava vazduh sa manjim volumenom kiseonika, sagorevanje u cilindrima nije optimalno, te zbog toga gubi snagu.

Printscreen/YouTube
 

Gotovo je izvesno da ćete sa vrelim letnjim danima osetiti i pad performansi. I na to nikako ne možete uticati, što ne znači da postoji problem sa vašim vozilom.

Ne smemo zaboraviti ni to da korišćenje klima-uređaja utiče na smanjenje performansi, ali tokom leta temperatura u kabini postaje neizdrživa, pa je nemoguće voziti se bez uključenog klima uređaja, piše Revijahak.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike