Najiskusniji vozači otkrivaju trikove: Evo kako da uštedite gorivo, potrošićete i do 25 odsto manje!

14.05.2023

10:42

0

Autor: 24sedam

Umesto da trošite novac na gorivo, poslušajte savet iskusnih vozača i priuštite sebi neku poslasticu

Najiskusniji vozači otkrivaju trikove: Evo kako da uštedite gorivo, potrošićete i do 25 odsto manje!
Točenje goriva - Copyright Freepik

Gorivo predstavlja značajan trošak za vozače automobila, pa se mnogi opredeljuju za javni prevoz ili pešačenje, ali postoje trikovi koji mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva i uštedi novca:

Profimedia
 

1. Vožnja konstantnom brzinom

Vožnja konstantnom brzinom može pomoći u uštedi goriva smanjenjem promena brzine i potrošnje goriva. Pokušajte da održavate konstantnu brzinu na otvorenim putevima i koristite tempomat (tempomat) ako vaš automobil ima ovu funkciju.

Naravno, u brojnim situacijama ćete morati da usporavate i kočite – raskrsnice, semafori, pešački prelazi... – ali gledajte da održavate stabilnu brzinu i minimalno je menjate sve dok je to moguće.

2. Izbegavajte ubrzanje i naglo kočenje

Nivelisanje i naglo kočenje mogu dramatično povećati potrošnju. Pokušajte da ubrzavate i kočite postepeno i glatko, smanjujući tako potrošnju goriva.

Opet, neke situacije zahtevaju kočenje, to je sasvim jasno, ali gledajte da u situacijama kada je to bezbedno, umesto kočnice prosto sklonite nogu sa papučice za gas i pustite automobil da sam postepeno smanji brzinu do one koja vam odgovara.

3. Redovno održavanje vozila

Redovno održavanje vozila može pomoći. Proverite pritisak u gumama, zamenite filtere za prljav vazduh i gorivo i proverite da li su svećice u dobrom stanju.

4. Smanjite težinu automobila

Teži automobili imaju veću potrošnju goriva. Zato, pokušajte da smanjite težinu uklanjanjem nepotrebnih stvari iz vozila.

5. Koristite ispravnu vrstu goriva

Korišćenje odgovarajuće vrste goriva za vaš automobil može pomoći. Proverite uputstva za upotrebu vašeg vozila da biste utvrdili koju vrstu goriva treba koristiti.

Freepik
 

6. Ugasite motor na semaforu

Isključivanje motora na semaforu ili u saobraćaju može pomoći u uštedi. Moderni automobili imaju funkciju Start-Stop koja automatski gasi motor kada se vozilo zaustavi.

7. Planirajte svoju vožnju

Planiranje vožnje je od velike koristi. Pokušajte da izbegnete saobraćajne gužve i uslove koji izazivaju naglo kočenje i ubrzanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike