Dobre vesti sa pumpi: Pojeftinilo gorivo

05.05.2023

11:05

0

Autor: 24sedam

Cene dizela i benzin su pojeftinili za sledećih nedelju dana

Dobre vesti sa pumpi: Pojeftinilo gorivo
Ilustracija - Copyright Freepik

Cene goriva su danas u Srbiji ispratile pad nafte i dizela na svetskom tržištu. Po odluci nadležnih organa maksimalna maloprodajna cena evrodizela će od danas iznositi 182 dinara, dok će za benzin BMB 95 iznositi 175 dinara za litar.

To je za tri dinara manje nego što se plaćalo protekle nedelje, odnosno oko dva odsto. Istovremeno nafta je protekle nedelje pojeftinila sedam odsto, odnosno oko šest dolara za barel brenta. Jednako je u procentima pojeftinio i dizel, koji je na Mediteranskom tržištu pao sa 695 na 653 dolara za tonu.

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja maja.

 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva po važenju Uredbe

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Screenshot: CME Group
Kretanje cene dizela u poslednjih meesec dana

 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike