Lista otkriva iz koje zemlje dolaze najbolji, a iz koje najgori vozači: Evo na kom mestu su Srbi

14.02.2023

10:23

0

Autor: Z.A.S.

Lista jeste subjektivna, ali su stručnjaci posmatrali niz faktora koji određuju dobrog, odnosno lošeg vozača

Lista otkriva iz koje zemlje dolaze najbolji, a iz koje najgori vozači: Evo na kom mestu su Srbi
Muškarac vozi automobil - Copyright Freepik

Stručnjaci za osiguranje automobila "Compare the Market" želeli su da vide koje zemlje imaju najbezbednije, a koje najgore vozače, pa su se zato pozabaviti svešću o saobraćaju, opasnosti u saobraćaju.

Svi ti elementi utiču na listu zemalja sa najboljim i najgorim vozačima koja jeste prilično subjektivna, jer je vozačko znanje prilično teško izmeriti.

Stručnjaci su, da bi sastavili listu najboljih i najgorih država, koristeći ove kriterijume, posmatrali niz faktora, uključujući i dozvoljenje granice alkohola u krvi, kvalitet puteva, status tema o bezbednosti na putevima na društvenim mrežama, kao i broj smrtnih slučajeva na putevima.

Na listi se nalazi 50 zemalja, a prema njoj, najbezbedniji vozači se nalaze u Japanu.

Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0,03 g/dl, slično kao u Čileu i Češkoj, a najpozitivniji je sentiment na društvenim mrežama kada je reč o pojmovima u vezi sa vožnjom (33,4%).

Japan takođe ima četvrti najviši nivo kvaliteta puteva na listi, što znači da je generalno veoma bezbedna zemlja ne samo za vožnju, već i za pešake.

Kao što se vidi, osam od 10 najbezbednijih zemalja je u Evropi, a Holandija je najbolja od država sa Starog kontinenta, na ukupno drugom mestu na svetu.

Freepik
 

Holandija ima i drugi najviši nivo kvaliteta puteva, odmah iza Singapura, a takođe ima jedan od najnižih nivoa smrtnih slučajeva u saobraćaju u svetu, posmatrano na 100.000 stanovnika.

Sa druge strane spektra, Tajland je proglašen zemljom sa najgorim vozačima na svetu, sa daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u saobraćaju, 32 na 100.000 ljudi.

Peru je pretposlednji, sa četvrtim najgorim nivoom kvaliteta puteva.

Freepik
 

 

Sigurno se pitate kako se na listi kotiraju naši vozači? Prema ovom istraživanju nalaze se negde u sredini, na 27. mestu (od 50 posmatranih zemalja) sa ocenom 3,05.

Iza nas su zemlje poput Belgije, Italije, Velike Britanije, SAD, Kanade, Australije…

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike