Otkazale su vam kočnice: Kako da se zaustavite bezbedno

16.10.2020

20:10 >> 14:38

0

Autor: K. Obradović

Za početak, ne paničite, već zadržite kontrolu nad vozilom

Otkazale su vam kočnice: Kako da se zaustavite bezbedno
Copyright Profimedia

Situacija iz noćne more svakog vozača – u sred vožnje su vam otkazale kočnice. Da se ovaj scenario ne bi završio kao iz lošeg filma, za početak ne paničite jer postoji nekoliko načina da se potpuno bezbedno zaustavite.

Inače, otkazivanje kočnica se najčešće dešava zbog pucanja creva u kojima se nalazi hidraulično ulje koje pokreće kočnice. A ako ste maler da vam se to dogodi, sledite sledeće savete:

1. Smanjite brzinu

Pritiskate kočnicu i ništa se ne događa. Možete smanjiti brzinu menjačem, ali postepeno, jednu po jednu brzinu, ne spuštajući odmah na najmanju brzinu, jer u tom slučaju možete blokirati točkove. Dok smanjujete brzinu, polako puštajte i kvačilo.

Ako vozite automatik, moraćete ručno da izaberete brzine. Kada uspete da smanjite brzinu, automatski će se pokrenuti motorno kočenje. Smanjuje se broj obrtaja motora, pa i samog automobila.

2. Menjač ne sme u neutralni položaj

Bilo da vozite auto sa manuelnim ili automatskim menjačem, izbegavajte neutralni položaj menjača. Ovo će onemogućiti motorno kočenje, a automobil će nastaviti da se kreće. Ako se mjenjač, ipak, nađe u neutralnom položaju, nikako ne ubacujte u brzinu, jer se može dogoditi da točkovi blokiraju i da izgubite kontrolu nad autom. U ovom slučaju koristite ručnu kočnicu.

Možda vas zanima: Donosimo listu najpouzdanijih polovnjaka

3. Koristite ručnu kočnicu, ali oprezno 

Pre nego što povučete ručnu kočnicu, morate usporiti na prethodno opisan način. Ručna može da zaustavi auto u slučaju otkazivanja kočnica, ali je nikako ne smete naglo povući, već nežno, dok ne primetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, blokiraćete zadnje točkove i sigurno nećete moći da kontrolišete vozilo.

4. Izbegavajte preteranu upotrebu volana

Naravno da ćete morati da pomerate volan kako biste zaobišli prepreku ili kako biste skrenuli, ali izbegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Nežnim okretanjem zaustavićete auto sigurno i održati kontrolu nad njim.

Saznaj više:

Najluđe kolekcije automobila imaju azijski bogataši

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: stil.kurir.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike