Građani iz sene: Želimir Žilnik u bečkom Kunsthaleu

29.10.2020

09:48 >> 11:00

0

Bilo mi je veoma intrigantno da ponovo prođem kroz taj materijal na kojem sam radio tokom svih ovih godina. Mislim da će biti zanimljivo i mladim generacijama

Građani iz sene: Želimir Žilnik u bečkom Kunsthaleu
Copyright Printscreen / Kunsthalle Wien

Izložba o slavnom reditelju Želimiru Žilniku “Građani iz sene”,  posvećena njegovom bogatom filmskom opusu, otvorena je tokom vikenda u bečkom Kunsthaleu, a obuhvata i projekciju filmova nastalih u kino-klubovima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Splitu 50-ih i 60-ih godina.

Autorke su članice kolektiva “Što, kako i za koga/WHW” (Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović) koje su ovu izložbu predstavile kao proširenu verziju postavke nastale u partnerstvu s Edith-Russ-Haus for Media Art u Oldenburgu u Nemačkoj 2018. godine, koja je kasnije izložena u Galeriji Nova u Zagrebu.

Kako organizatori izložbe ističu “Građani iz sene” posvećeni su filmskom stvaraocu “čiji su projekti uvek bili usredsređeni na nevidljive, potisnute i nedovoljno zastupljene članove društva i uključuje njegove ikonske kratke filmove s početka karijere, kao i igrane filmove, odlomke, dokumentarni materijal, pokrivajući tako čitav Žilnikov život i kritički i javni angažman tokom godina.”

Profimedia

Kako ističu iz Kunsthalea na izložbi se nalaze i retko prikazani filmovi i materijal, kao što su “Javno pogubljenje” (1974), snimljen u Nemačkoj i TV reportaža o “Gastarbajter operi” (1977), Žilnikovoj jedinoj pozorišnoj predstavi. Biće govora i o Žilnikovom najnovijem igranom filmu “Najlepša zemlja na svetu” koji je snimio pre dve godine u Beču.

Rediteljski rad slavnog filmadžije postao je međunarodno poznat već 1969. godine kada je osvojio Zlatnog medveda za najbolji film u Berlinu za svoje prvo igrano ostvarenje “Rani radovi”. Vrlo brzo njegova ostvarenja naišla su na politički otpor, te je sedamdesetih iz Jugoslavije otišao u Zapadnu Nemačku gde je snimio nekoliko nezavisnih filmova na temu gastarbajtera. Osamdesetih se vratio u Jugoslaviju, te nastavio da stvara baveći se društveno-političkim temama, postsocijalizmom, migracijama…

– Bio sam veoma iznenađen i uzbuđen kada sam video kako je autorski tim izložbe uspeo da u ovako velikom prostoru prikaže istorijsku nit, onoga što je danas, ali i mojih početaka, doba socijalizma u Nemačkoj, kao i doba tragedije i konfuzije u Jugoslaviji i ratova koji su bujali na Balkanu. Bilo mi je veoma intrigantno da ponovo prođem kroz taj materijal na kojem sam radio tokom svih ovih godina. Mislim da će biti zanimljivo i mladim generacijama i da će ih inspirisati da promisle o svom životu i svemu što se događalo – kazao je Žilnik na otvaranju “Građana iz sene” u Beču.

 

U sklopu saradnje Kunsthalle Wien i filmskog festivala Viennale, koji se održava od 24. oktobra do 1. novembra, biće prikazan izbor Žilnikovih filmova, a izložba “Građani iz sene” biće otvorena u Beču do 17. januara 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike