Najduži roman na svetu: Veličanstveno remek-delo od devet miliona karaktera

29.11.2021

06:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Sastoji od sedam delova, a njegovo pisanje je trajalo četrnaest godina

Najduži roman na svetu: Veličanstveno remek-delo od devet miliona karaktera
Copyright Pixabay

„U potrazi za izgubljenim vremenom“ francuskog književnika Marsela Prusta je najduži roman na svetu.

Roman ima ukupno 9.609.000 karaktera (računajući i razmake). Sastoji od sedam delova i Prust ga je pisao poslednjih četrnaest godina svog života.

Iako je knjiga imala velikog uspeha odmah po objavljivanju i veoma lako je stekla status remek-dela, pisac je imao dosta problema da bi je uopšte i objavio i da nađe izdavača koji je voljan da objavi prvi tom.

Marsel Prust rodio se 10. jula 1871. godine u bogatoj porodici. Otac mu je bio ugledan patolog i epidemiolog, zaslužan za proučavanje i pokušaje izlečenja uzroka i širenja kolere, a majka obrazovana žena iz dobrostojeće jevrejske porodice koja mu je prenela ljubav prema pisanoj reči, i sa kojom je ostao blizak do kraja života.

Marsel Prust/Profimedia
 

Školovao se u jednoj od najboljih francuskih gimnazija, a po završetku gimnazije, služio je kao dobrovoljac godinu dana vojni rok u pešadijskom puku u Orleanu. Potom je studirao diplomatiju na Fakultetu političkih nauka i prava na Sorboni, i tada je počeo da piše eseje, prikaze i priče.

Kao izobražen i prefinjen mladić kretao se u modernim građanskim, umetničkih i aristokratskim krugovima, što je umnogome i pretočio u svoje životno delo „U potrazi za izgubljenim vremenom“.

Za vreme Prvog svetskog rata, dok nije mogao da objavljuje, jer su pariski izdavači bili obustavili poslove, Prust dopisuje pet novih tomova svog veličanstvenog romana. Prerana smrt 1922. godine ga je sprečila da izvrši finalne izmene na svom monumentalnom delu koje je u celini posthumno objavio njegov brat Rober.

Prust je stvorio delo za koje se opravdano smatra da je jedno od najvećih ostvarenja 20. veka. Ali trebalo je da prođe izvesno vreme pre nego što su kritičari uspeli da u njegovom romanu prepoznaju oblike jednog novog sveta i da pozdrave ovog pisca kao velikog i originalnog umetnika.

Marsel Prust/Profimedia
 

Njegovo delo, mešavina romana i eseja, uslovilo je i novi izraz na planu romaneskne forme i jednu „novu lepotu“ koja iskri na svakoj stranici ovog sedmotomnog dela. Danas ovaj roman ima reputaciju jednog od najboljih književnih dela svih vremena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike