Ples za Dejvida Bouvija: Svet danas svira u znak sećanja na legendarnog umetnika

08.01.2021

13:30 >> 14:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Koncert A Bowie Celebration: Just for One Day!” biće emitovan danas, kada bi legendarni roker slavio 74. rođendan, i skoro tačno pet godina posle njegove s

Ples za Dejvida Bouvija: Svet danas svira u znak sećanja na legendarnog umetnika
Copyright Profimedia

U čast ikone rokenrola Dejvida Bouvija, koji je rođan na današnji dan, večeras od 18 časova u Los Anđelesu ( po našem vremenu 3 sata posle ponoći), biće ogranizovan virtuelni koncert pod nazivom „A Bowie Celebration: Just for One Day!”

Sve je širi spisak zvezda koje će nastupati, a među najavljanima su Duran Duran, pevač Def Lepparda Džo Eliot, Piter Frempton, Nine Inch Nails, Rik Vejken, Adam Lambert, Peri Farel i Bili Korgan iz Smashing Pumpkinsa. Komičar Riki Žerve i dobitnik Oskara Geri Oldman takođe će biti deo specijalnog striminga, prenosi Headliner.

– Biće to iskustvo o kojem ćemo pričati godinama – kaže se u saopštenju za javnost i napominje da će učesnici izvoditi “neočekivane i potpuno nove verzije najvećih Bouvijevih hitova iz čitave karijere”.

Događaj producira Bouvijev pijanista Majk Garson, a “A Bowie Celebration: Just for One Day!” biće emitovan danas, kada bi legendarni roker slavio 74. rođendan, i skoro tačno pet godina posle njegove smrti, jer je preminuo 10. januara 2016.

U susret koncertu, Duran Duran su danas objavili obradu Bouvijeve pesme “Five Years”, koja otvara njegov legendarni LP-a iz 1972. “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

Pristup strimingu košta 25 dolara, a VIP paketi koji sadrže razne proizvode i virtuelne interakcije dostupni su po višim cenama.

Današnji dan biće posvećen Bouviju i u Beogradu, tačnije u Muzeju kinoteke gde je na programu izbor filmova jednog od najoriginalnijih rok muzičara, pevača i kompozitora, ali i afirmisanog glumca. Od 8. do 10. januara biće prikazano šest filmova u kojima je Bouvi ostvario izuzetne uloge, a među njima su „Srećan Božić, gospodine Lorens“ (1983) Nagise Ošime, „Glad za krvlju“ (1983) Tonija Skota, „Čovek koji je došao na Zemlju“ (1976) Nikolasa Rouga.

Profimedia

Dejvid Robert Džouns rođen je 8. januara 1947. godine u Brikstonu. Sa porodicom je živeo na granici između Brikstona i Stokvela u južnom londonskom okrugu Lambet. Bouvi je pohađao školu za decu Stokvel do šeste godine i tada je dobio reputaciju nadarenog deteta i prkosne svađalice.

Nakon što se sa porodicom preselio u Bromli, započeo je pohađanje Brnt Eš osnovne škole. Školski hor je smatrao da ima „adekvatan” glas, a pokazao je natprosečne veštine sviranja flaute. Kada je imao devet godina, njegov ples na časovima pokreta je bio veoma maštovit, toliko da su nastavnici nazivali njegove interpretacije „živopisno umetničkim”, a njegov stil „zadivljujućim” za dete. Iste godine, porastao je njegov interes za muziku kada mu je otac kupio kolekciju ploča među kojima su bile ploče grupa Tinejdžers, Platers, Fets Domino, kao i Elvisa Preslija i Litl Ričarda. Nakon slušanja pesme Litl Ričarda „Tutti Frutti“, Bouvi je kasnije rekao da je tada „čuo Boga”.

U školi je 1962. godine zadobio ozbiljne povrede oka kada se posvađao sa Džordžom Andervudom oko devojke. Imao je nekoliko operacija tokom petomesečnog perioda. Tada mu je doktor rekao da šteta ne može u potpunosti biti otklonjena, zbog čega je Bouvi imao pogrešnu percepciju dubine i promenu u boji oka. Ovakvo oko je kasnije postalo njegov najprepoznatljiviji znak.

Profimedia

Najranija pesma kojom se proslavio bio je singl „Space Oddity“ iz 1969, koji je zbog spuštanja na Mesec imao velik uspeh.

Najznačajniji Bouvijev album bio je „The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars“. To je bio konceptualni album sa pričom o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje megazvezda, a na kraju ga ubijaju obožavaoci. Zaštitni znak turneje bio je ogromni stakleni pauk, posebno izrađen za tu priliku.

Svojom jedinstvenom pojavom, muzikom, glumom, stilom i uopšte životom uticao je na mnoge generacije i ostao inspiracija mnogima.

Pročitajte još

Bouvi je preminuo 10. januara 2016. godine, samo dva dana nakon 69. rođendana i izdavanja albuma „Blackstar“.

Njegov producent Toni Viskonti je tada napisao:

– Uvek je radio ono što je hteo. I radio je to na svoj način i najbolje moguće. Njegova smrt se ne razlikuje od njegovog života – umetničko delo. Napravio je „Blackstar“ za nas kao oproštajni poklon. Znao sam oko godinu dana da će ovako biti. Međutim, nisam bio spreman za to. Bio je izuzetan čovek, pun ljubavi i života. On će uvek biti sa nama. Za sada je prikladno plakati.

Nakon njegove smrti, fanovi su se okupili, položili cveće kod njegovog murala u rodnom gradu Brikstonu i pevali njegove pesme. Spomen obeležja nalaze se i u Berlinu, Los Anđelesu i kod njegovog apartmana u Njujorku. Bouvi je insistirao da ne želi sahranu, pa je kremiran u Nju Džerziju 12. januara, a po njegovoj želji, pepeo je prosut na Baliju, u Indoneziji.

Profimedia

Iman, šezdesetpetogodišnja manekenka iz Somalije, nekadašnja ikona svetske modne scene i udovica muzičke legende, krasi naslovnu stranu novog broja časopisa Harper’s Bazaar za koji je dala i ekskluzivni intervju u kojem je progovorila o svom privatnom životu posle smrti voljenog supruga, s kojim ima ćerku.

– Dejvid je svakodnevno u našim srcima i mislima. Znate, on je bio moja istinska ljubav. Ćerka me je jednom pitala da li bih se ponovo udala, odgovorila sam joj: ‘Nikad!’. Vodili smo lep, običan život. Volela bih da smo imali više zajedničkih godina. Moj suprug je bio vrlo zabavan, topao, gospodin… Svi uvek govore o njemu kao velikom futuristi, ali ne, on je zapravo više od svega voleo da nosi trodelno odelo – izjavila je Iman, koja je s Bouvijem bila od 1990. do njegove smrti 2016. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike