"Novi Pavaroti" nastupio u Beogradu: Tri razloga za čudesan koncert (FOTO)

22.06.2024

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Izveo je arije iz više Pučinijevih dela, kao što su poznate opere "Toska" i "Turandot", kao i komade iz drugih popularnih dela italijanskih kompozitora

"Novi Pavaroti" nastupio u Beogradu: Tri razloga za čudesan koncert (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Italijanski tenor Đanluka Šarpeleti održao je sinoć nastup u ambasadi Italije u Beogradu, povodom Svetskog dana muzike i obeležavanja stogodišnjice smrti italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, kao i povodom stogodišnjice početka izgradnje zdanja italijanske ambasade.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Šarpeleti je izveo arije iz više Pučinijevih dela, kao što su poznate opere "Toska" i "Turandot", a izveo je i komade iz drugih popularnih dela italijanskih kompozitora. Šarpeletija je na klaviru pratila pijanistkinja Anita Stanković, a događaj su organizovali ambasada Italije u Srbiji i Italijanski Institut za kulturu u Beogradu.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Muzika važna u bilateralnim odnosima

- Ovo su tri razloga zbog kojih smo zamolili Đanluku Šarpeletija da održi ovaj čudesan koncert u Beogradu, jer je muzika veoma važna u bilateralnim odnosima sa Italijom i opera je veoma voljena u Beogradu, pa nam je drago što smo organizovali ovaj događaj večeras - rekao je ambasador Luka Gori i naglasio da se ovim koncertom, zahvaljujući izvođenju Šarpeletija, još jednom odaje počast Đakomu Pučiniju, sto godina nakon njegove smrti.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Time slavimo zaostavštinu i vrednost jednog od najvećih italijanskih kompozitora, koji je svojom umetnošću obogatio italijansku opersku tradiciju, koja je prošle godine priznata kao deo univerzalne nematerijalne baštine Uneska - izjavio je Gori.

Đanluka Šarpeleti je istakao da je Pučini veoma važan kompozitor za Italijane i uz Verdija jedan od najvećih kompozitora italijanske opere i da mu je drago što može da u Beogradu obeleži stogodišnjicu njegove smrti.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Specijalan dan

- Danas je specijalan dan, danas je i Svetski dan muzike i stogodišnjica ovog zdanja. Veoma mi je drago što sam deo ovog događaja - naveo je slavni tenor.

Šarpeleti je rođen u italijansko-američkoj porodici muzičara i svoju muzičku edukaciju je počeo od malih nogu. Diplomirao je na muzičkom konzervatorijumu "Sveta Sesilija" u Rimu. Dobitnik je više nagrada na međunarodnom nivou, igrao je glavne uloge u više opera, kao što su "Travijata", "Toska", "Madam Baterflaj", "Boemi", "Aida", "Turandot", "Karmen", "Rigoleto", "Otelo"... Kritičari ga često nazivaju "novim Pavarotijem".

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Đakomo Pučini (1858-1924) bio je italijanski kompozitor, čuven po svojim operama, među kojima su najpozantije "Boemi", "Toska", "Turandot" i "Madam Baterflaj", koje ujedno spadaju i u najčešće izvođene opere u svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike