Vatrogasci u pripravnosti, publika na nogama: Ovacije za „Tosku“ pod svećama na Kolarcu (FOTO)

25.02.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Poštovaoci klasične muzike su na samom početku ovog spektakla shvatili da prisustvuju događaju koji će ući u najuži izbor za titulu najkskluzivnijeg u 2023. godini

Vatrogasci u pripravnosti, publika na nogama: Ovacije za „Tosku“ pod svećama na Kolarcu (FOTO)
Scena iz opere "Toska" - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Status jednog od najboljih evropskih orkestara Beogradska filharmonija je sinoć opravdala spektakularnim izvođenjem čuvene opere "Toska", pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, na Kolarcu.

Poštovaoci klasične muzike su na samom početku ovog spektakla shvatili da prisustvuju događaju koji će ući u najuži izbor za titulu najkskluzivnijeg u 2023. godini.

Tanjug/Rade Prelić
 

Sveće umesto rasvete

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije. Popularnost "Toske" leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatljivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orguljama, ali i zvucima topova.

Rasvetu na Kolarcu zamenile su upaljene sveće.

Tanjug/Rade Prelić
 

Glasnim apluzima publika je nagrađivala orkestar i izvanredne goste iz inostranstva: soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije.

Uz njih su nastupili i Nikola Basta, Mihailo Šljivić, Siniša Radin, Branislav Stankov, Milan Obradović, Lenka Maksimović i drugi.

Tanjug/Rade Prelić
 

Kolarac pretvoren u Rim

Reditelj spektakla Aleksandar Nikolić pretvorio je klasičnu koncertnu dvoranu u pozorišni prostor. Galerija Kolarca postala je Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu "Toske".

Muzika se čula iz različitih uglova dvorane, a mešoviti hor RTS-a i dečiji hor „Kolibri“ oplemenili su i vizuelno zaokružili speltakularno izvođenje opere.

Tanjug/Rade Prelić
 

U produkciji ovog ekskluzivnijeg događaja učestvovalo je više od 200 ljudi. Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja je bila prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.

Publika je dugotrajnim ovacijama ispratila protagoniste sa scene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike