Tragična istinita priča o čoveku kome su negirali svaku vrstu ljubavi: Čuvena Verdijeva opera izvedena u Narodnom pozorištu (FOTO)

17.05.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je jedan od retkih operskih naslova inspirisanih životom istorijskih ličnosti

Tragična istinita priča o čoveku kome su negirali svaku vrstu ljubavi: Čuvena Verdijeva opera izvedena u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Nebojša Babić

Opera čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepa Verdija "Simon Bokanegra", koja ima posebno mesto u njegovom bogatom stvaralačkom opusu, premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Marija Pavla del Monaka.

Promo/Nebojša Babić
 

Prekretnica u Verdijevom stvaralaštvu

"Simon Bokanegra" predstavlja svojevrsnu prekretnicu u Verdijevom stvaralaštvu, donoseći muzičkom ponudom neke novine koje će se kasnije u većoj meri odraziti u delima kao što su "Bal pod maskama", "Moć sudbine" i "Don Karlos".

Naslovnu ulogu pevao je Dragutin Matić, a u podeli su bili i Ivan Tomašev, Sonja Šarić, Dejan Maksimović, Stefan Pavlović, Aleksandar Pantelić, Svetlana Lovčević i Slobodan Živković. U predstavi su učestvovali i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Nebojša Babić
 

Opera "Simon Bokanegra" realizovana je u programskoj saradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) iz Maribora. Prva verzija ovog dela, nastala 1857. godine, prošla je skoro nezapaženo na premijeri u Teatru "La Feniče" u Veneciji. U međuvremenu, više od dve decenije kasnije, Verdi je odlučio da uzme u ruke prašnjavu literaturu i preradi je, uz pomoć svog velikog prijatelja i vernog saradnika Ariga Boita.

Promo/Nebojša Babić
 

Tom prilikom došlo je i do značajnih izmena - preuređen je redosled svih scena, napisan Prolog i dodata slavna scena "U sali Velikog veća" kojom se završava prvi čin. Ta verzija premijerno je izvedena s velikim uspehom 1881. godine u milanskoj Skali.

Promo/Nebojša Babić
 

Večita patnja vezana za odnos oca i ćerke

Ovo je jedan od retkih operskih naslova inspirisanih životom istorijskih ličnosti. U fokusu je priča o srednjovekovnom duždu Simonu Bokanegri, gusaru u službi republike Đenove, prvom vladaru u istoriji te republike izabranom od naroda i čoveku sa kompleksnim političkim i ličnim problemima. Takav gest izazvao je revolt uglednih građanskih porodica Fijesko, Adorno i Grimaldi koje su se godinama smenjivale na đenovskom tronu. Bokanegrin pokušaj pomirenja dveju zavađenih republika - Venecije i Đenove, ostao je do danas jedinstven primer očuvanja reda među političkim neistomišljenicima, zavađenim oko trgovačkih interesa i prevlasti na moru.

Promo/Nebojša Babić
 

S druge strane, Verdijeva snažna inspiracija, ujedno i večna lična patnja vezana za odnos oca i ćerke, i ovde se, kao i u „Rigoletu” i „Travijati”, postavlja kao jedan od ključnih elemenata dramskog toka. Bokanegra je, između ostalog, i ličnost kojoj su negirani uloga oca i svaka vrsta ljubavi.

Promo/Nebojša Babić
 

Na prvoj reprizi, 19. maja, nastupiće Vuk Zekić, Dragoljub Bajić, Evgenija Jeremić, Stevan Karanac, Milan Obradović, Miloš Gašić, Tatjana Mitić i Marko Kostić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike