Posetili smo hotel u Ljubljani u kom je boravio slavni Pavaroti: Doneo je kofer pun kravata i tražio samo jedno (FOTO)

19.02.2024

20:00

0

Nakon smrti čuvenog tenora ceo sprat je nazvan po njemu

Posetili smo hotel u Ljubljani u kom je boravio slavni Pavaroti: Doneo je kofer pun kravata i tražio samo jedno (FOTO)
Copyright Profimedia

Davne 1997. godine, laganim hodom i ležernog stila ušetao je u hotel "Lev" u Ljubljani, jedan od najvećih tenora svih vremena, italijanski operski pevač Lučano Pavaroti. Te godine održao je nezaboravan koncert u Ljubljani.

Čuvenu opersku zvezdu ugostila je tada naša sagovornica Jožica, koja je ekskluzivno za naš portal opisala, kako je izgledao susret sa jednim od najpoznatijih operskih pevača, čije je ime i danas nadaleko poznato širom sveta čak i onima koji ne slušaju klasičnu muziku.

Profimedia
 

- Ušao je u hotel sa koferom punim kravata, došao do recepcije i rekao mi: "Molim vas da mi ovo neko ispegla". Ja sam mu odgovorila: "Kako sada da peglam kravate, u velikoj sam gužvi" - kaže kroz smeh Jožica i dodaje da je Pavarotiju bila veoma simpatična njena opaska.

- On se nasmejao. Bio je veoma ljubazan i opušten, iako je bio velika zvezda - ističe ona.

Imao je ličnog kuvara

Jožica kaže da je Pavaroti najviše voleo da boravi na desetom spratu hotela.

- Voleo je da bude smešten na desetom spratu. Imao je svog kuvara. Iz tog vremena sačuvali smo i brojne fotografije. Kao uspomenu čuvamo i fotografije kada je sedeo na terasi hotela i uživao u hrani. Imamo i sliku na kojoj je zabeležen trenutak kada je sedeo u sobi i pripremao se za koncert. Ima jedna fotografija i iz automobila ispred hotela, a kako je ona nastala o tome više zna moj kolega koji je u penziji.

Profimedia
 

Soba u kojoj su njegove fotografije

Imali smo priliku da posetimo sobu u kojoj se na zidu nalaze dve fotografije sa Pavarotijevim likom.

Na jednoj je prikazan kako zamišljen sedi na fotelji i posmatra kofer u kom su bile kravate, a na drugoj kada je sedeo na terasi i uživao u kafi.

Naša sagovornica dodaje da su im za uspomenu ostali i podmetači koje su uradili sa njegovim likom, te smo i mi dobili dva na poklon.

Pavarotijev sprat

- Kada je preminuo, zvali smo njegovu suprugu da je pitamo da nam dozvoli da po njemu nazovemo ceo sprat. Ona je bila oduševljena našom idejom i rado je pristala na to, tako da smo po njemu nazvali prvi sprat - dodaje Jožica.

Foto: Privatna arhiva / Ustupljene fotografije
Prvi sprat nazvan po Pavarotiju

Odrastao u muzičkoj porodici

Lučano Pavaroti je rođen 1935. godine u italijanskom gradu Modeni, u porodici pekara. Bavio se pedagogijom pre muzičke karijere. Od oca je nasledio talenat za muziku. Muzikom je počeo da se bavi 1956. godine, a debitovao je 1961. u italijanskom gradu u Ređo Emiliji.

O karijeri operskog pevača Pavaroti nije preterano razmišljao, ali je njegov otac insistirao da postane profesor muzike. Sa devetnaest godina je počeo da peva sa čuvenim tenorom Arigo Paulom koji je od njega napravio velikog umetnika. Karijeru je započeo kao tenor u italijanskim operskim kućama.

Nakon toga, usledila su brojna gostovanja u najvećim svetskim metropolama i dobio je sve veće uloge u operama.

Profimedia
 

Prvi međunarodni nastup imao u Beogradu

Gostovao je u Beogradu 1961. godine, kada je nastupio u operi "Travijata". Zabeležen je i njegov koncert 21. maja 2005. godine, takođe u Beogradu. Taj nastup je bio deo njegove oproštajne turneje.

 

 

Gostovao je u brojnim operskim kućama u Beču, Milanu, Cirihu, Amsterdamu, Barseloni, Parizu, Njujorku... Imao je turneju i u Australiji, a 1972. godine nastupao je u Sjedinjenim Američkim Državama i taj nastup je ostao upamćen po tome što je sve vreme držao maramicu jer se znojio zbog prehlade, tako da je maramica postala nezaobilazan rekvizit i deo njegovog scenskog stila.

Dobitnik je više Gremija, a koliko je bio popularan svedoči činjenica da su njegovi diskovi prodati u milion primeraka. 

Profimedia
 

Razveo se od supruge Ade Veroni sa kojom je dobio tri ćerke Lorencu, Kristinu i Đulijan, 2000. godine, a tri godine kasnije je započeo vezu sa svojom asistentkinjom Nikoletom Mantovani koja mu je rodila blizance, ćerku Alis i sina Rikarda koji je preminuo ubrzo nakon rođenja.

Pavaroti je preminuo 6. septembra 2007. godine od raka pankreasa. Njegov bogat opus i dalje živi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta, bez navođenja i linkovanja izvora i autora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike