Tragedija majke, supruge i ljubavnice: Ekstravagantna "Madam Baterflaj" na Kolarcu (FOTO)

08.06.2024

09:40

0

Celokupna produkcija ovog prvorazrednog muzičkog događaja brojala je 150 učesnika

Tragedija majke, supruge i ljubavnice: Ekstravagantna "Madam Baterflaj" na Kolarcu (FOTO)
Scena iz opere "Madam Baterflaj" - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Beogradska filharmonija, pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca i gostima, solistima sa svetskom reputacijom, izvela je sinoć u Kolarcu Pučinijevu operu "Madam Baterflaj" u završnici jubilarne 100. sezone.  

Tanjug/Marko Đoković
 

U spektakularnoj scenskoj postavci koja je donela more u Kolarac, solistima sa svetskom reputacijom poput Zarine Abaeve, Hijone Kim, Eduarda Aladrena i Mandle Mndebelea, pridružile su se i domaće snage u sporednim ulogama, kao i Hor RTS, baletski igrači.  

Na sceni 150 učesnika

Celokupna produkcija ovog prvorazrednog muzičkog događaja brojala je 150 učesnika.

Grandiozni filharmonijski jubilej krunisan je ekstravagantnom postavkom i intimno ispričanom tragedijom majke, supruge i ljubavnice.

Tanjug/Marko Đoković
 

Čuvenu rolu Ćo-Ćo San tumačila je Zarina Abaeva, lirsko-dramska sopranistkinja koja je prema mišljenju kritičara jedna od najizuzetnijih umetnica svoje generacije.

Njenu služavku Suzuki tumačila je mecosopran Hiona Kim, poručnika američke mornarice Pinkertona oživeo je na sceni tenor Eduardo Aldren, a američkog konzula Šarplesa bariton Mandla Mndebele.

Publika kao deo opere

Specifična režija Aleksandra Nikolića, ponovo je od minimalnih uslova za scensko izvođenje napravila maksimalno iskustvo u dočaravanju atmosfere Japana na početku 20. veka.     

Publika je sinoć u Kolarcu postala deo opere - našla se u centru prikaza sukoba dva sveta, Istoka i Zapada.

Tanjug/Marko Đoković
 

- Prava Opera je umetnost sinteze - magija muzike, teksta, pokreta, svetla, mraka, živog prostora. Ona je ritual koji nas vodi u duhovni i emotivni trans. Umesto "predstave" Filharmonija će svojom "Madam Baterflaj" publici ponuditi "iskustvo".

U operskim predstavama u pozorištu ne možemo da osetimo more preko kojeg otplovljava i doplovljava Pinkertonov brod, ne možemo da sedimo u vrtu Ćo-Ćo San u koji silazi boginja Meseca, ne možemo da vidimo orkestar koji stvara magičnu atmosferu, niti oko nas mogu da lete ptice u luci Nagasaki.

Tanjug/Marko Đoković
 

Filharmonija će ponuditi publici iskustvo koje nije pokušaj realnosti, već koje je stvarnije od realnosti - rekao je reditelj Aleksandar Nikolić u najavi izvođenja opere.

"Madam Baterflaj" i večeras

Baš je tako i bilo sinoć u Kolarcu, a posebno iskustvo stvarnije od realnosti publika je nagradila dugotrajnim ovacijama.

Tanjug/Marko Đoković
 

Zbog velikog interesovanja za izvođenje Pučinijevog remek-dela, opera "Madam Baterflaj" biće pred publikom i 9. juna u Kolarcu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike