Pljačka u Beču! Dvostruka izložba o kriminalnom oduzimanju imovine (FOTO)

07.06.2024

16:00

0

Ovo je dovelo do poremećaja tržišta umetnina

Pljačka u Beču! Dvostruka izložba o kriminalnom oduzimanju imovine (FOTO)
Copyright Raub6cPatrickTopitschnigJMWWienMuseum

Dvostruka izložba „Pljačka“ koja je otvorena 5. juna u Jevrejskom muzeju i Muzeju grada Beča posvećena je kriminalnim oduzimanjima imovine Jevreja za vreme nacističkog režima. Izložba će biti otvorena do 27. oktobra 2024. godine.

Patrick Topitschnig/ JMW/ Wien Museum
 

„Pljačka“ obrađuje sistematsko oduzimanje imovine jevrejskih privatnih lica kao deo ciljanog progona i uništavanja tokom totalitarnog režima nacionalsocijalizma.

Ispravka nepravde

Izložba o istoriji ovih besramnih „arizacija“ usko je povezana sa nemogućnošću da se „savlada“ Holokaust i istovremenim pokušajem da se ispravi konkretna nepravda.

Kao posledica toga u Austriji je 1998. godine donet Zakon o povraćaju umetničkih dela, a 1999. godine Skupština grada u Beču je donela odluku da svi opljačkani predmeti, koji su preneti u muzejske zbirke grada, budu bez izuzetka vraćeni.

Patrick Topitschnig/ JMW/ Wien Museum
 

Pre 25 godina počelo je opsežno istraživanje u zbirkama koje su u vlasništvu grada u potrazi za nelegitimnim predmetima, kao i za njihovim pravim vlasnicima i/ili pravnim naslednicima.

Doprinos kulturi sećanja

- Restitucija nema za cilj samo vraćanje predmeta njihovim vlasnicima ili pravnim naslednicima – ona ukazuje na rane, kako bi se razumelo, upozorilo i pre svega priznalo nastalo stradanje.

Patrick Topitschnig/ JMW/ Wien Museum
 

Istraživanje ne teži da okaje zločine ili da konačno rasvetli prošlost. Ono što uspeva je da održava svest o počinjenim zločinima i time doprinese kulturi sećanja - ističe Veronika Kaup-Hazler, članica gradskog veća zadužena za kulturu.

Zbog pljačke poremećeno tržište umetnina

S kojom perfidnošću je prisvajana jevrejska imovina ilustruje na primer citat Karla Vagnera, direktora Bečkog muzeja od 1938. do 1949. godine: „Zbog jevrejskog iseljavanja došlo je do promene na tržištu umetnina kakva se verovatno nije desila od ukidanja manastira 1872. godine“, opisao je Wagner 1940. godine „povoljnu priliku“ za sticanje umetničkih predmeta iz „arizovanih“ kolekcija.

Patrick Topitschnig/ JMW/ Wien Museum
 

Od 1999. godine je vraćeno 2.856 predmeta i 24 arhivske kutije iz Bečke biblioteke, kao i 4.652 predmeta iz Bečkog muzeja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike