Napravio je makete najvećih istorijskih zdanja i na kraju se zaljubio u Hram Svetog Save: Neobična izložba Stefana Benaca (FOTO)

20.06.2024

09:45

0

Italijanski umetnik je ovekovečio i kulu Gardoš, jer je hteo da ponudi "Beograđanima i neke stvari koje znaju veoma dobro"

Napravio je makete najvećih istorijskih zdanja i na kraju se zaljubio u Hram Svetog Save: Neobična izložba Stefana Benaca (FOTO)
Stefano Benaco ispred svoje makete - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Fotograf i maketar Stefano Benaco istakao je posebnost izložbe "Dužnost sećanja: Arhitektonske makete; nasukane olupine: fotografije i slike“, koja se danas završava u Italijanskom institutu za kulturu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Benaco je rekao Tanjugu da je neobično da se okupe dva umetnika, kao što su on i njegov prijatelj slikar Tonino Maurici i stvore sinergiju kako bi predstavili iste predmete ali sa različitim osećajem.

Makete Koloseuma i Notr Dama

Izložba otvorena u Italijanskom institutu za kulturu koja je otvorena 20. maja predstavila je s jedne strane Benacove 22 makete istorijskih zdanja, poput rimskog Koloseuma i katedrale Notr Dam u Parizu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Benaco je u drvetu, kartonu i rezini radio makete zdanja među kojima su i Hram Svetog Save i kula Gardoš, jer je hteo da ponudi "Beograđanima i neke stvari koje znaju veoma dobro".

Fotografije brodskih olupina

Pored toga, izložba je donela i 23 Benacovu fotografiju brodskih olupina nasukanih širom sveta, na osnovu kojih je Mauricio uradio svoje slike.

Počevši da plovi od 14 godine po Sredozemlju, Atlantiku i Pacifiku, Benaco je smatrao da je važno prikazati kakav je život na moru i stoga ja napisao nekoliko knjiga o mornarima.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Benaco je potom došao na ideju da radi fotografije nasukanih brodskih olupina, jer smatra da su to "simboli života, a ne smrti".

- Ponekad me pitaju za "Titanik". Ne, to je simbol smrti, jer je 1.300 ljudi umrlo. Olupine su odradile svoj posao, dovele su posade kući. Sada samo odmaraju tamo, kao stari auto koji ima svoju istoriju - naglasio je Benaco.

Obaveza prema arhitektima crkava i drugih zdanja

Proputovavši 25 zemalja u Africi, Evropi, Severnoj u Južnoj Americi i Australiji, Benaco je fotografisao ukupno 450 olupina.

- Isti predmet, istu olupinu ja vidim kao fotograf, a Tonino kao slikar, i to je postavljeno jedno pored drugog. Zanimljivo je videti reakciju posetilaca koji nisu navikli da isti predmet ima dva tumačenja i umetnika - naveo je Benaco.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Govoreći o nazivu izložbe "Dužnost sećanja", Benaco je naveo da je to važna obaveza prema arhitektima i graditeljima predstavljenih crkava, sinagoga, džamija i drugih zdanja, ali i brodova.

- Kad imate 20 godina ne razmišljate mnogo o dužnosti sećanja, ali kad dođete u određeno doba shvatite da je to važno - istakao je Benaco.

Dva meseca za izradu svake makete

Prema njegovim rečima, makete pokazuju ono što posetioci tih zdanja ponekad ne vide.

- Kad gledate Hram Svetog Save sa ulaza, ne vidite koliko je veličanstven, kao kad gledate odozgo - primetio je Benaco.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Među arhitektonskim maketama zdanja poput Konstantinovog slavoluka i Bazilike Svetog Petra u Rimu, Sofijske sinagoge ili Kastela Del Monte na jugu Italije, a Benaco je naveo da je za svaku potrebno oko dva meseca rada.

Vidim i zaljubim se u neko zdanje

- Vidim i zaljubim se u neko zdanje. To su žive stvari. Crkva je živa, nije samo zgrada. U slučaju hrama Svetog Save, video sam ga i znao da mogu napraviti maketu, pa sam to i uradio - objasnio je Benaco.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Izložbu prate katalozi maketa i slika i fotografija, a Benaco je istakao zahvalnost ambasadoru Italije Luki Goriju, direktoru Italijanskog instituta Robertu Ćinkoti, Dušanu Triundiću na planovima zdanja, i drugima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike