Šokantan, sanjalački i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog veka: Svet jedinstvenog Salvadora Dalija na izložbi u našem komšiluku (FOTO)

30.05.2024

09:50

0

Po prvi put više od 120 originalnih dela jednog od najvećih savremenih umetnika

Šokantan, sanjalački i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog veka: Svet jedinstvenog Salvadora Dalija na izložbi u našem komšiluku (FOTO)
Salvador Dali - Copyright 24sedam/Dejan Ćirić

Izložba "Skrivena lica", koja po prvi put u Hrvatsku donosi više od 120 originalnih dela jednog od najvećih savremenih umetnika Salvadora Dalija, iz francuske privatne zbirke Kesauri, održaće se od 5. juna do 28. septembra u Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar.

24sedam/Dejan Ćirić
 

Svet jedinstvenog umetnika predstaviće se kroz originalne litografije, skulpture, medalje, serigrafije na srebru i svili, kao i umetnine nastale u drugim medijima.

Serijal "Muška zanimanja" i "Starac i more"

Kako je najavljeno, izložba se sastoji od umetnikovih radova koji dočaravaju šokantan, sanjalački i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog veka, a podeljena je u sedam tematskih celina, prenosi Hina.

24sedam/Dejan Ćirić
 

To su serijal "Muška zanimanja", Dalijeva godišnja doba, Dalijevi crteži olovkom, serijal "Starac i more", tri serije slika na porcelanu i medalje, dizajnerski radovi Salvadora Dalija – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili, kao i bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja, koje su se do sada mogle videti samo u Letoniji Slovačkoj i Poljskoj.

Serijal „Muška zanimanja" donosi 11 tema koje je naslikao 1970. i 1971, a kako te radove nije stvarao po narudžbini, nisu bili ograničeni prema bilo kojem unapred određenom smeru.

24sedam/Dejan Ćirić
 

Dalijeva godišnja doba serija je od dva zidna kalendara, iz 1956. i 1964. godine, inspirisana razmišljanjima o promeni godišnjih doba što je tema koja je uvek bila važna Dalíju,  o čemu svedoči velik broj radova.

Virtuozno umeće i improvizacija

Dva crteža olovkom pokazuju njegovo virtuozno umeće i improvizaciju, a serijal "Starac i more" inspirisan je njegovim poznanstvom s američkim piscem Ernestom Hemingvejem.  

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Letonija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz podršku Grada Trogira.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike