Otvoren Benksijev muzej u Njujorku: Da li umetnik čiji identitet niko ne zna izlazi iz ilegale? (FOTO)

03.06.2024

14:30

0

Većina njegovih dela je ukradena radi preprodaje, nenamerno uništena ili jednostavno izbrisana od revnosnih gradskih službi

Otvoren Benksijev muzej u Njujorku: Da li umetnik čiji identitet niko ne zna izlazi iz ilegale? (FOTO)
Benksijev muzej u Njujorku - Copyright Profimedia

Najpoznatiji ulični umetnik na svetu čiji identitet je sakriven od svih, dobio je svoj muzej u Njujorku.

Profimedia
 

Muzej koji se nalazi u blizini Brodveja, je posvećen njegovoj umetnosti, ali kritičari tvrde kako je to protiv ideje i naglašavaju kako je on zabranio da iko zarađuje na njegovom radu.

Više od 160 Benksijevih radova

S druge strane, kreatori muzeja, kako bi prostor bio što autentičniji, prilagodili su ga uličnoj umetnosti i brojne anonimne umetnike angažovali da ponovo ožive čuvena Benksijeva dela.

"Ulična umetnost je deo surovog okruženja ulice. Ali ako ljudi ne mogu da vide tu umetnost da li je to uopšte umetnost. Malo Benksijevih dela je vidljivo široj javnosti. Većina je ukradena radi preprodaje, nenamerno uništena ili jednostavno izbrisana od revnosnih gradskih službi.

Profimedia
 

Mnoge njegove radove publika može da vidi na pametnim telefonima, ali na njima ne može da se sagledaju razmere njegove umetnosti. Tako da smo znali da moramo da napravimo izložbu koja će Benksijevu umetnost vratiti pred oči javnosti", navodi se u saopštenju osnivača muzeja.

Na neki način ova Benksijeva umetnost po prvi put postaje priznata od institucija.

Profimedia
 

Slični prostori postoje u Barseloni, Briselu, Krakovu i Parizu. U muzeju u Njujorku će biti prikazano više od 160 Benksijevih radova i ovo predstavlja najveći prikaz njegove umetnosti na jednom mestu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike