Počeli jubilarni „Nušićevi dani“: Hit predstave i nagrada za životno delo velikoj srpskoj glumici (FOTO)

17.05.2023

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će trajati do 24. maja

Počeli jubilarni „Nušićevi dani“: Hit predstave i nagrada za životno delo velikoj srpskoj glumici (FOTO)
Predstava "Deca" - Copyright Promo/Narodno pozorište Beograd/Marijana Janković

Maj je tradicionalno rezervisan za pozorišni festival ,,Nušićevi dani’’ u Smederevu koji ove godine obeležava svoju 40. godišnjicu. Tim povodom, organizatori su spremili raznolik prateći i glavni, kao i predfestivalski program, ali i program za najmlađe pozorišne ljubitelje koji će trajati do 24. maja.

Wikipedia
 

15. maja festival je svečano otvoren na dobro poznat način - polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, da bi zatim usledila predstava ,,Dr’’ OAP Branislav Nušić, u režiji Nevene Rakočević. U okviru revijalnog programa, na repertoaru su se našle i još dve predstave dramskog pisca čije ime festival nosi, a to su „Narodni poslanik“ Nikšićkog pozorišta i JU Centra za kulturu Pljevlja, kao i jedna imerzivno/senzorna predstava „Put oko sveta, svet oko puta - Nušić u teatru zatvorenih očiju“ nastala u produkciji samog festivala.

Wikipedia
 

Kao i svake godine, glavni takmičarski program okupio je neke od najznačajnijih predstava aktuelne pozorišne sezone iz gradova širom Srbije.

Bogat takmičarski program

19. maja publika će imati priliku da pogleda predstavu ,,San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)’’ Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Milana Neškovića. Zatim, 20. maja, na repertoaru je predstava - opera u 17 pesama ,,Deca’’ Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Irene Popović, a već narednog dana i predstava ,,Čehovljeva soba’’ Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović’’ iz Zaječara.

Predstava "Deca", Narodno pozorište Beograd Promo/Marijana Janković
 

22. maja publiku očekuju ,,Očevi i oci’’ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Veljka Mićunovića, a poslednja predstava u ovogodišnjem takmičarskom programu zakazana je za 23. maj i to je ,,Otac’’ Ateljea 212, u režiji Paola Mađelija. Glavni takmičarski program održava se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

Festival će 24. maja zatvoriti Muzičko - scenski vremeplov ,,Alkibijada’’ u kome će učestvovati neka od najznačajnijih imena srpskog glumišta kao što su Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Goran Jevtić, Slaven Došlo i mnogi drugi.

Nagrada za životno delo Renati Ulmanski

Iste večeri, biće i dodeljene nagrade festivala, a Nušićevu nagradu za životno delo glumcu - komičaru biće uručena Renati Ulmanski.

Publika je navikla da festival pruža i brojne prateće sadržaje, pa nas organizatori ni ove godine nisu razočarali planiranim programom u kafani Dardaneli nakon svake predstave, okruglim stolom, glumačkim radionicama za decu, mlade i pripadnike društveno osetljivih grupa, kao i promocijom monografije posvećene ovogodišnjem laureatu festivala: ,,Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo Slučaj’’ koju je priredio Marko Misirača.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Ulaz je besplatan za sve programe u okviru revijalnog dela, za promociju monografije, okrugli sto i glumačke radionice, dok se ulaznice za predstave u takmičarskom programu, programu svečane dodele nagrada i za kabaretsku predstavu mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo ili onlajn putem sledećeg linka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike