Urnebes na premijeri „Urnebesne tragedije“: Ovacije, glumački biseri i jedna posebna atrakcija (FOTO)

16.05.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Radnja u ovoj drami se odvija pre više od 30 godina, kada je i napisana, ali je toliko aktuelna i savremena, kao da se odigrava sada

Urnebes na premijeri „Urnebesne tragedije“: Ovacije, glumački biseri i jedna posebna atrakcija (FOTO)
Copyright Nebojša Babić

Premijera predstave “Urnebesna tragedija” prema čuvenoj drami Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića, izvedena je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Uloge snažnih i tragikomičnih likova, antijunaka iz ovog komada tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Bane Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

Nebojša Babić
 

Projekat je realizovan kao koprodukcija sa Narodnom pozorištem Republike Srpske iz Banjaluke, tako da su angažovani glumci iz ova dva teatra.

Oduševljena publika

Publika je uživala u premijeri i nagradila ceo glumački ansambl veoma dugim aplauzom, a na sceni im se pridružio i reditelj Jagoš Marković, dok je ovacije dobio i pisac Dušan Kovačević.

Nebojša Babić
 

Marković, stalni član Narodnog pozorišta, ponovo je angažovan za veoma kratko vreme u svojoj matičnoj kući, nakon istorijske tragedije “Magbet” Vilijama Šekspira, koju je realizovao u novembru 2022., a sada se vraća domaćoj dramaturgiji.

Nebojša Babić
 

Radnja u drami „Urnebesna tragedija“ odvija se pre više od 30 godina, kada je i napisana (1991), ali je toliko aktuelna i savremena, kao da se odigrava sada.  

Raskošna predstava i neobična scena

Nova verzija nam donosi zanimljiva rediteljska rešenja, veoma raskošnu predstavu sa nekoliko glumačkih bisera koji odskaču od ostalih, atraktivnu scenografiju sa nekolicinom visećih gigantskih starinskih zidnih i podnih časovnika, a poseban doživljaj jeste kružna, rotaciona scena, tako da publika prati više ravni drame, kao na filmu ili televiziji.

Nebojša Babić
 

Priča o destrukciji u jednoj porodici

- To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. U kakvoj porodici dete odraste, takav će biti čovek. Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, poreklom, krivicom. Sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu - rekao je povodom premijere Dušan Kovačević.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Drama "Urnebesna tragedija" se nadovezuje na neke elemente apsurda ili iluzija iz drugih Kovačevićevih dela ("Klaustrofobična komedija"), ili miljea pozorišta, jer je jedan od likova upravnik teatra ("Lari Tompson", "Generalna proba samoubistva").

Nebojša Babić
 

Ovaj komad je imao praizvedbu 1991. godine u Zvezdara teatru, čiji je upravnik odavno upravo Dušan Kovačević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike