Voja Brajović u ulozi koju je igrao Entoni Hopkins: „Otac“ oduševio publiku u Ateljeu 212 (FOTO)

28.03.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je drugi deo čuvene trilogije slavnog Florijana Zelera

Voja Brajović u ulozi koju je igrao Entoni Hopkins: „Otac“ oduševio publiku u Ateljeu 212 (FOTO)
Copyright Tanjgu/Strahinja Aćimović

Predstava "Otac" nastala po tekstu Florijana Zelera u režiji Paola Mađelija premijerno je izvedena juče, na Svetski dan pozorišta, u Ateljeu 212.

Paolo Mađeli se režijom ovog komada posle trideset pet godina pauze vratio u pozorište u kojem je ostvario antologijske predstave.

Tanjgu/Strahinja Aćimović
 

Premijera je bila inspirisana drugim delom Zelerove trilogije ("Majka", "Otac" i "Sin") čija je priča fokusirana na ostarelog oca koji se bori sa demencijom.

Publiku u Ateljeu oduševili su Voja Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Dragana Varagić, Isidora Simijonović i Marko Grabež.

Tanjgu/Strahinja Aćimović
 

Izvrnuti odnos oca i ćerke

U ovoj tragikomičnoj porodičnoj drami Zeler se bavi procesom starenja i, u datim okolnostima, izvrnutim odnosom oca i ćerke, ljubavlju i gubitkom, i dovodi u pitanje postojanost kategorija istine i realnosti.

Dramu je prevela Ivana Dimić. Dramaturškinja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Darko Nedeljković, kostimograf Leo Kulaš.

Tanjgu/Strahinja Aćimović
 

Najuzbudljiviji dramski pisac današnjice, kako su Zelera okarakterisali kritičari Gardijana, debitovao je kao filmski reditelj upravo ovom dramom 2020. godine. Osvojio je nagradu Oskar, zajedno sa Kristoferom Hemptonom u kategoriji za najbolji adaptirani scenario, a prestižno priznanje pripalo je i Entoniju Hopkinsu za naslovnu ulogu u filmu "Otac" koji je imao šest nominacija za Oskara i Zlatni globus, a dobio je i nekoliko BAFTA nagrada.

Dramska trilogija "Majka", "Otac", "Sin" donela je Zeleru Molijerovu nagradu i danas se ubraja među najizvođenije na svetskim scenama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike