Premijera „Dece“ Milene Marković u Narodnom pozorištu: Frenetični aplauz za spoj muzike, drame i poezije (FOTO)

09.10.2022

09:00

0

Debitantska režija kompozitorke Irene Popović

Premijera „Dece“ Milene Marković u Narodnom pozorištu: Frenetični aplauz za spoj muzike, drame i poezije (FOTO)
Tan2022-10-8_211915326_2 - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Kamerna opera “Deca” prema istoimenom romanu-poemi Milene Marković, kao neobičan scenski spoj muzike, drame i poezije, premijeno je održana sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, čime je otvorena nova sezona na toj sceni.

Više muzička nego dramska forma u debitantskoj režiji kompozitorke Irene Popović okupila je zanimljiv “koktel” glumaca i operskih solista i pružila publici atraktivan projekat u vidu avangardnog pozorišta.

U predstavi igraju Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Ðorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović, dok su pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Milena Marković je za delo “Deca” osvojila NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2021. godine, iako ne pripada skroz ovom književnom rodu, već je najbliže poemi, čime je na neki način postignut presedan u istoriji ove književne nagrade.

"Poezija je muzika", jeste nezvanični moto predstave, u režiji i na muziku najtraženije kompozitorke Irene Popović po stihovima romana “Deca”, u sasvim novom scenskom obliku kamerne opere, komada sa pevanjem i delimično mjuzikla, u 17 pesama.

Kako je primetio i analizirao regionalni pisac Miljenko Jergović, "Deca" su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- To je opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče sa Drugim svetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja i pregazi nas tokom devedesetih - napisao je Jergović.

Delovi te epohe ogledaju se kroz pevanje ansambla glumaca kroz 80 minuta dinamične predstave koja se prati netremice u vidu tih 17 songova koji predstavljaju posebne celine i poglavlja o temi odrastanja, buđenja proleća, ljubavi, sazrevanja, seksuanosti, pretežno iz vizure nežnijeg pola, pomalo divlje, surovo, sirovo, žestoko, šokantno, ogoljeno, živopisno.

Stihovi i tekst predstave sve vreme idu simultano kao titlovanje dok oni pevaju, kao da je reč o prevodu neke predstave sa stranog jezika.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

U autorskom timu su i muzički dramaturg Jelena Novak, koreograf Igor Koruga, scenograf Miraš Vuksanović, kostimograf Selena Orb i Ljiljana Mrkić Popović, zadužena za scenski govor.

Po završetku predstave zajedno sa protagonistima na sceni su se našle rediteljka Irena Popović i autorka poeme-romana Milena Marković, a publika ih je pozdravila frenetičnim aplauzom.

Milena Marković je diplommirani dramaturg, a u poslednje dve decenije jedna je od najtraženijih autorki čije su drame igrane širom Srbije, najviše u Beogradu i Novom Sadu.

Osim zbirki drama, Marković je objavila mnoge zbirke poeziije, a poznata je i kao autorka scenarija za igrane filmove u režiji svog supruga Olega Novkovića - “Sutra ujutru”, “Beli beli svet”, “Otadžbina”, “Živ čovek”, ali i zapažene krimi serije "Močvara".

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike