Šokantan uvod u petu sezonu „Krune“! Da li je Čarls tajno pripremao smenu svoje majke? Britanci pozivaju na bojkot serije

17.10.2022

06:40

0

Jedan od upečatljivijih trenutaka je i onaj u kojem Dajana glasa da zemlji nije potrebna monarhija

Šokantan uvod u petu sezonu „Krune“! Da li je Čarls tajno pripremao smenu svoje majke? Britanci pozivaju na bojkot serije
kraljica elizabeta profimedia-0720708914 - Copyright Profimedia

Peta sezona serije "Kruna", koja prati dešavanja u kraljevskoj porodici, na Netfliksu će biti premijerno emitovana 9. novembra, svega mesec i po dana nakon smrti kraljice Elizabete Druge. I dok javnost raspravlja da li je devet nedelja ipak prerano, Netlifks je objavio prve scene iz najnovije sezone koja je napisana najmanje godinu dana pre kraljičine smrti i snimljena mesecima ranije.

Kritičar The Sunday Times-a imao je priliku da pogleda seriju, a kao jedan od upečatljivijih trenutaka izdvojio je onaj u kojem princeza od Velsa sedi na sofi u Kensingtonskoj palati i gleda televiziju, konkretnije specijalno izdanje emisije nazvano "The Monarchy: The Nation Decides" u kojoj Trevor Mekdonald postavlja pitanje: "Želite li monarhiju?". Dajana telefonira više puta i uvek glasa za „ne“ - ne treba nam monarhija.

Profimedia
 

Ova emisija se zaista dogodila i 66 odsto ljudi je glasalo za monarhiju, a 34 protiv. Kritičar "The Sunday Times-a" piše: "Ova mešavina činjenica i fikcije, uvek na granici, tako privlači milione gledalaca".

Nova, peta sezona obrađuje događaje s početka 1991. godine kada su Čarls i Dajana na svom drugom medenom mesecu. S obzirom na to da su sada svi stariji, u petoj sezoni gledaćemo novu glumačku postavu. Imelda Stonton glumi kraljicu Elizabetu Drugu, Džonatan Prajs je vojvoda od Edinburga, Dominik Vest je Čarls, dok Elizabet Debicki igra princezu Dajanu. Prelepa Nataša Makelhon glumi Peni Načbul, blisku prijateljicu princa Filipa, a o njihovoj navodnoj aferi svojevremeno se mnogo pisalo i pričalo.

Profimedia
 

U seriji se spekuliše i o njegovim ljubavnicama, među kojima je navodno bila i ruska balerina Galina Uljanova. Peta sezona se bavi i trenutkom kada Čarls dolazi kod majke da traži razvod od Dajane, ali u tom trenutku se brakovi troje od njeno četvoro dece raspadaju i ona nije oduševljena. Čarls odgovara: "Sve sam učinio što si tražila, jedanaest godina pokušavam da uspe".

U seriji se koristi trenutak koji je snimio amater, radio operater, a koji se u poslednje vreme ponovo vrti preko TikToka, u kojem Čarls naziva Kamilu 1989. godine i govori joj da želi "da živi u njenim pantalonama".

Profimedia
 

U "Kruni" se Čarls prikazuje kao frustrirani budući kralj koji nestrpljivo čeka tron i koji zove Džona Mejdžora na tajni sastanak na kojem mu predlaže da smene njegovu majku. Uverava ga na sledeći način: "Šta čini Konzervativnu stranku uspešnom? Instinkt za obnovom i želja da se napravi mesto za nekog mlađeg.“ Ali, kada mu neko kaže da izgleda loše, on odgovara da ga mizernim nije učinilo čekanje, nego godine u lošem braku.

Upravo ta scena je prilično uzbudila Britance, pa neki čak pozivaju i na bojkot cele serije. Džon Mejdžor je potvrdio da se taj sastanak i razgovor nikada nisu dogodili i da je ta scena "gomila zlobnih izmišljotina".

Profimedia
 

U seriji se ne sumnja da je Dajanu prisluškivao MI5 i sve vreme je prikazuju kao usamljenu, izolovanu i paranoičnu, kako se čini s dobrim razlogom.

Dominik Vest, koji je ulogu princa Čarlsa preuzeo od Džoša O‘Konora, rekao je za Netfliks da je serija više o tome da pokuša da se zamisli šta se događa iza zatvorenih vrata, nego da se rekonstruišu događaji iz stvarnog života.

- Mislim da je ljudima jasno, a i glumci se menjaju na svake dve sezone, da nije reč o imitaciji. Pokušavaju da se zamisle privatni razgovori koji su se odigrali iza zatvorenih vrata. Naravno da je to gotovo nemoguće u potpunosti prikazati, ali imamo sjajnog pisca koji dijaloge temelji na opsežnom istraživanju - izjavio je glumac.

Princeza Dajana/Profimedia
 

Elizabet Debicki glumi Dajanu umesto Eme Korin. Kraj četvrte sezone i početak pete je onaj trenutak kada Dajana shvata da njen brak iz snova neće biti onakav kakav je htela. Debicki je rekla:

- Devedesetih je sve počelo da se snima, vesti su se neprekidno menjale, i to je trenutak koji pokazuje serija.

AP Photo/Frank Augstein, Pool
 

Olivija Vilijams, koja glumi Kamilu Parker Bouls, smatra da ovakav pristup ima i svojih prednosti:

- Prema onima kojima smo osuđivali imaćemo bolju perspektivu kroz intimne trenutke. Na primer, Čarls i Kamila imaju zdrav smisao za humor i verujem da im je to bilo od velike pomoći. To je ono što želim da pokažem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike