Tri glumice, jedna kraljica: Krunisane bravuroznim ulogama (FOTO)

29.09.2022

06:01

0

Kler Foj, Olivija Kolman i Imelda Stonton našle su se u roli nedavno preminule Elizabete Druge u hit seriji „Kruna” i ostavile veliki trag u prikazu voljenog britanskog monarha

Tri glumice, jedna kraljica: Krunisane bravuroznim ulogama (FOTO)
kraljica-elizabeta1 - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth/

Smrt britanske kraljice Elizabete Druge rastužila je čitav svet. Iz poštovanja prema preminulom monarhu, produkcija izuzetno hvaljene i gledane Netfliksove serije „Kruna”, u čijem fokusu je kraljevska porodica, privremeno je obustavljena.

AP Photo/AP Photo/Lefteris Pitarakis
 

Verovali ili ne, Netfliks je, prema pisanju Dedlajna, već dugo imao plan u slučaju da kraljica umre, a da prikazivanje serije još traje. Stiven Daldri, jedan od reditelja i producenata „Krune”, rekao je 2016. godine, kada je prva sezona serije premijerno prikazana, da će ekipa prekinuti snimanje i ostale produkcione aktivnosti na neko vreme ako se to dogodi. Pre nekoliko dana došlo je do toga da je Netfliks morao da primeni plan.

Chris Jackson/Pool Photo via AP
 

Do sada su prikazane četiri sezone istorijske drame, a pred gledaocima će u novembru biti peta. Šesta i ujedno poslednja sezona, čije je snimanje pauzirano, trebalo bi da ugleda svetlost dana krajem sledeće godine. U liku kraljice Elizabete Druge našle su se tri izuzetne glumice: Kler Foj u prve dve sezone, Olivija Kolman u trećoj i četvrtoj, a u poslednje dve - Imelda Stonton. Svaka od njih briljantno je prikazala kraljicu u različitim periodima života. A evo i zašto.

Profimedia
 

Kler Foj

Turbulentna prva sezona serije prikazuje kraljicu do 1955. godine - njeno venčanje, smrt oca, kralja Džordža Šestog, njen dolazak na tron i još mnogo toga. Producenti su rešili da angažuju lepu i talentovanu britansku glumicu Kler Foj za rolu kraljice iz mlađih dana kako bi uveli gledaoce u njen život kao britanskog monarha. Foj nije bila toliko poznata široj javnosti. U Britaniji je ostvarila zapaženiju rolu u seriji „Vučje leglo”. Ali, kada se našla u koži britanske kraljice postala je svetski prepoznatljiva.

Kler Foj, serija "Kruna"/Profimedia
 

Iako su svi projekti u vezi sa fokusom na kraljevsku porodicu uvek ispraćeni budnim okom javnosti, nije se očekivao baš ovoliki uspeh koji je postigla serija. Mnogi upravo zahvaljuju fantastičnoj Kler Foj koja je hipnotisala publiku u roli Elizabete Druge. Njena lepota u kombinaciji sa talentom bili su mamac za gledaoce. I u drugoj sezoni (1956–1964) bila je impresivna. Susrela se sa nizom neprilika, a postala je i majka. Svaki događaj očvrsnuo je kraljicu, a Kler Foj sve je to odlično prikazala. Zato je ovenčana prestižnim nagradama „Emi” i „Zlatni globus”. Naravno, bez iznenađenja.

Olivija Kolman

Naslednica Kler Foj u roli britanske kraljice Elizabete Druge je njena još iskusnija koleginica Olivija Kolman koja je stekla veliku popularnost zahvaljujući serijama „Brodčerč” i „Noćni menadžer” koje su joj donele nagrade „BAFTA” i „Zlatni globus”. Kolmanova je kraljicu portretisala u periodu od dve sezone: 1964–1977 (treća sezona) i 1979–1990 (četvrta). Kolmanova je kao kraljica bila stamena, odlučna, hrabra, emotivna, a i odlično je prikazala prelaz od nekada nesigurne vladarke do žene koja poštuje sebe i ume da donese teške, ali ispravne odluke za Britance.

Olivija Kolman "Kruna" / Profimedia
 

Iako je u prvi mah bilo negativnijih komentara na njenu interpretaciju među gledaocima, kritičari su glumicu branili da je briljantna kao što je to bila njena prethodnica. Bili su u pravu, jer je trebalo samo malo vremena da prođe da se gledaoci naviknu na „novu kraljicu”. Olivija Kolman je, između ostalog, ovenčana „Zlatnim globusom” i „Emijem” za interpretaciju britanske kraljice.

Imelda Stonton

Sa nestrpljenjem se iščekuje 9. novembar kada će peta sezona „Krune” stići na Netfliks i čitav svet videti fantastičnu Imeldu Stonton u ulozi kraljice Elizabete Druge. Iz izvora bliskih produkciji uveliko stižu vesti da je poznata engleska glumica izvrsna u ovoj roli.

Imelda Stonton na snimanju pete sezone serije “Kruna”/ Profimedia
 

Ona će glumiti Elizabetu u periodu devedesetih kada je kraljevsku porodicu pogodilo nekoliko skandala - od razlaza princa Čarlsa i princeze Dajane do njegove afere sa Kamilom. Kako se kraljica nosila sa svim nedaćama prikazaće upravo Imelda Stonton koja je oduševila publiku kao okrutna Dolores Ambridž u filmovima o čarobnjaku Hariju Poteru, ali i u mnogim drugim rolama - od mjuzikla „Svini Tod” do filma „Vera Drejk”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike