Novi kralj Velike Britanije je uspešan umetnik: Zaljubljen u slikanje

17.09.2022

16:00

1

Sav profit od svojih umetničkih dela prosledio u humanitarni fond

Novi kralj Velike Britanije je uspešan umetnik: Zaljubljen u slikanje
profimedia-0367678825 - Copyright Kralj Čarls III Profimedia

U slikanje se zaljubio još za vreme školovanja, a njegov profesor Robert Vedel iz Srednje škole Gordston u Škotskoj podstakao ga je da se i sam oproba u umetnosti.

Kralj Čarls III poznat je po svom ekološkom aktivizmu, humanitarnim akcijama i naravno, glamuroznom i intrigantnom životu, ali je manje poznato da je i vrlo uspešan slikar.

Kralj Čarls III Profimedia
 

Njegovi radovi takođe su krasili poštanske marke u Velikoj Britaniji.

Od tada, pa sve do sada, kralj Čarls III slika isključivo akvarele. Radove je prvi put izložio u zamku Vindzor 1977. zajedno sa delima kraljice Viktorije, koja je takođe volela akvarele, kao i sa slikama vojvode od Edinburga, koji je sam skicirao vitraže privatne kapele u njihovom zamku.

Kralj Čarls III Profimedia
 

Kralj, koji je sav profit od svojih umetničkih dela prosledio u humanitarni fond "Princ od Velsa", voli da slika pejzaže, a vodene boje preferira jer brže uspeva da završi slike, pa članovi obezbeđenja ne moraju predugo da ga čekaju.

Mnogi raniji radovi prikazivali su  privatni posed njegove porodice, a naročito je voleo da slika na jezercetu u Helmsdejlu u Škotskoj, gde takođe i peca.

Kralj Čarls III Profimedia
 

Iako za sebe skromno kaže da je "entuzijastični amater", procenjuje se da je između 1997. i 2016. godine zaradio oko dva miliona dolara od prodaje kopija svojih akvarela, što ga svrsta va među najprodavanije žive umetnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraph

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike