Četiri hica za kafanskim stolom! Dan kada je zbog Legije prštalo kod "Milinka" (FOTO)

09.06.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Aleksandar Marjanović ubijen je za kafanskim stolom, a njegov ubica je odslužio kaznu

Četiri hica za kafanskim stolom! Dan kada je zbog Legije prštalo kod "Milinka" (FOTO)
Copyright YouTube

Ubistvo Aleksandra Marjanovića (27) u čačanskom restoranu iznelo je na površinu mnoge mračne veze i tajne zapadne Srbije, a ključna reč bila je "Legija". Iako je bivši komandant "crvenih beretki" već bio na robiji zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića i brojnih zločina "zemunskog klana", pojavile su se veze koje je Milorad Ulemek imao sa ljudima koji su sedeli za kafanskim stolom dok su odjekivali smrtonosni hici.

Društvo se na čelu sa Ž. I. okupilo se 9. juna 2014, oko 19 sati, u restoranu "Milinko" na Bulevaru oslobođanja bb.

Reket, ugovor, zelenaši

- Seli su unutra za jedan postavljen sto. Bili su sami u lokalu, dok je u bašti bilo desetak gostiju. Mirno su razgovarali sve dok u jednom trenutku kafanom nisu odjeknuli pucnji - objašnjavali su svedoci na suđenju u Višem sudu.

Profimedia
Milorad Ulemek Legija

 

Onda je nastala panika. Gosti su počeli da beže. Kasnije je sudsko veće utvrdilo da su se sastali u restoranu zbog rešavanja finansijskih problema Ž. I. u njegovoj taksi firmi. Izbila je svađa, navodno zbog zelenašenja, odnosno zato što je Marjanović naplaćivao reket Ž. I.

- Bio je blizak prijatelj s ubicom i nije se bavio zelenaštvom. Moj sin je Ž. I. dao pare zbog kupovine polovine taksi firme, o čemu postoji dokumentacija. Problem je nastao jer je Ž. I. istu firmu prodao tri puta - pričao je posle zločina žrtvin otac Dragan Marjanović.

Pištolj i "kašikara"

Onda su odjeknuli hici. Četiri u Marjanovića.

- Bežite! Ubiću se! Sklonite se! - poručio je Ž. I. i prislonio pištolj sebi uz glavu. 

Marjanović je od zadobijenih rana preminuo na mestu, navedeno je u presudi, a Ž. I. je uperio pištolj u svoju bradu, dok je drugom rukom držao "kašikaru" preteći da će se ubiti. Tek nakon pregovora, brat V. I. mu je oduzeo pištolj i bombu. Ubrzo je ubica uhapšen, a naredne, 2015. godine u Višem sudu dobio je devet godina robije. 

Tražio i 12 godina robije

Tužilac je u završnoj reči zahtevao za Ž. I. kaznu između 10 i 12 godina zatvora. Kao olakšavajuće okolnosti naveo je korektno držanje pred sudom, zdravstveno stanje i ponašanje žrtve u njihovom međusobnom odnosu.

Optuženi se na pretresu branio ćutanjem, ne želeći da iznosi odbranu. Prethodno je istakao da nije više mogao da plaća kamate Marjanoviću na pozajmljeni novac. Pričao je da je "15 meseci bio pod prinudom Marjanovića koji je pretnjama ugrožavao život njemu i porodici i iznuđivao mu novac".

Pismo Milorada Ulemeka

Dok se istraživao motiv sukoba, u prvi plan je izbio ubičin brat V. I. Ovaj poznati Čačanin bio je umešan u krvave sukobe devedesetih godina u Čačku kada su rat vodile dve grupe - Gorana Bojovića i Dragana Drobnjaka Dropsa. Konkretno, V. I. je robijao zbog pokušaja ubistava, dok su dvojica lidera grupe 2000. osuđena na smrtne kazne, ali su im kasnije preinačene na 40 godina.

A, V. I . je bio deo Legijinih "crvenih beretki", koje su tada funkcionisale pod Resorom državne bezbednosti MUP-a Srbije. Upravo je Legija kasnije, kako se pričalo na političkoj sceni, iskoristio V. I. Iz ćelije Okružnog zatvora u Čačku, otprilike 20 dana pre ubistva premijera Đindića, izvukao je Legijino pismo i dostavio ga lokalnim političarima u Čačku.

Veze sa Legijom nikada nisu razjašnjene do kraja. Ali, Ž. I. je odavno odslužio svoju robiju za oduzeti život.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike